Hitna sjednica Predstavničkog doma zbog Izetbegovićevih izjava

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi na hitnoj sjednici trebalo da razmatra jednu tačku dnevnog reda ''Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH''.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, sazvao je za danas hitnu sjednicu ovog doma, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac rekao je ranije da Klub smatra da je neophodno da Izetbegović dođe pred Predstavnički dom i da poslanicima dostavi informacije o tome ko se i zašto naoružava u BiH.

On je istakao da poslanici Kluba SNSD-a smatraju da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma jer su izjave Izetbegovića krenule sistematično, 24. marta, na skupu SDA.

Na sjednicu su pozvani i članovi Predsjedništva BiH i Savjeta ministara.

Poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul izjavio je da će poslanici HDZ-a BiH doći na hitnu sjednicu Predstavničkog doma parlamenta BiH posvećenu ratnohuščakim izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

On je naveo da će stav i rasprave poslanika HDZ-a BiH zavisiti od materijala koji dobiju za ovu sjednicu.

"Smatramo da je rasprava potrebna i zato ćemo biti na sjednici", poručio je Kožul.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović izjavio je da on i ostali poslanici SDA neće doći na ovu hitnu sjednicu Predstavničkog doma.

"Izetbegović nikada nije davao ratnohuškačke izjave. On je davao normalne izjave koje treba da daje jedan ozbiljan i odgovoran političar", rekao je DŽaferović novinarima u Sarajevu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zaprijetio je 16. aprila u Ahmićima ratom i rekao da su zločini koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH "sporadični incidenti".

"Napravićemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravićemo onu dobru taktičku 12.7, višecjevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovjek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan i nek svako dobro razmisli da li će ga iz čista mira dirati", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je tom prilikom naglasio da "Bošnjaci više nikad ne smiju da budu slabi".

Tagovi: