Adam Šukalo, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije: Od Vučića učim od 2008. godine

Velika čast i odgovornost je dobiti priliku da radite za predsjednika Republike Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, koga poznajem, sa kojim sarađujem i od koga učim još od 2008. godine, kaže Adam Šukalo, lider i bivši poslanik Napredne Srpske u parlamentu RS, koji je na junskim parlamentarnim izborima u Srbiji izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije kao kandidat SNS-a.

Šukalo za “Glas Srpske” podsjeća da je sa naprednjacima politički stasavao još od 2008. godine, ističući da je ovo njegov prvi intervju poslije dvije godine, nakon što se s porodicom iz Banjaluke preselio u Beograd.

- Činjenica da sam prvi Srbin koji je izabran za poslanika u oba srpska parlamenta dodatno obavezuje da pokrenem inicijative na dobrobit svih građana Srbije, Srpske, ali i cijele regije, posebno u državama u kojima Srbi imaju ozbiljne statusne i životne probleme - kaže Šukalo.

Prvi ste političar koji je poslanički mandat osvojio u Narodnoj skupštini RS, a potom i u Skupštini Srbije. Kako?

ŠUKALO: Poslije niza problema u vezi sa identitetom naprednjaka u Srpskoj, uspio sam sa grupom entuzijasta da se izborim da Napredna Srpska 2014. godine stekne parlamentarni status u Srpskoj. Nakon povlačenja iz politike u RS krajem 2018. godine, politički život sam nastavio, a gdje drugo nego u SNS-u.

Na opštim izborima 2014. godine ušli ste u NSRS na zajedničkoj listi DNS-a i Napredne Srpske, ali ste vrlo brzo prešli u redove opozicije i oštro kritikovali vlast u Srpskoj. S druge strane, lideri SNS-a i SNSD-a Aleksandar Vučić i Milorad Dodik odlično sarađuju. Kakva je sada Vaša pozicija?

ŠUKALO: Moj politički angažman u Srpskoj je bio opozicioni i nije mi ni na kraj pameti padalo da nakon izbora 2018. godine mijenjam stavove, a moj politički izbor i put je SNS. Aleksandar Vučić je dugoročno na najbolji mogući način definisao odnose Srba u regionu. Taj stav, koji je sto odsto ispravan, glasi: nema svađa, trvenja i sukoba već svi zajedno radimo i usaglašavamo stavove na dobrobit našeg naroda. Rukovodstva Srbije i Srpske moraju imati najbolju moguću saradnju, bez miješanja u unutrašnja politička pitanja i u izbore. Tu praksu je prvi uveo Vučić, koji je prekinuo dotadašnju lošu praksu i posjete predizbornim mitinzima u Srpskoj i Srbiji.

Specifično je i to što ste na izborima 2018. godine sa 20.927 osvojenih glasova bili drugi na listi PDP-a i ukoliko lider PDP-a Branislav Borenović iz nekog razloga vrati poslanički mandat u Parlamentu BiH, on po zakonu pripada Vama. Ukoliko se to desi, da li ćete biti poslanik s obje strane Drine?

ŠUKALO: Taj rezultat koji smo zajedno ostvarili je zaista sjajan, ali i ogromna obaveza i odgovornost. Siguran sam da je pred Branom Borenovićem perspektiva i da će nakon ovog poslaničkog mandata obavljati i druge značajnije funkcije u Srpskoj i BiH.

Da li ćete se zalagati za to da Srbi iz Republike Srpske i BiH imaju zagarantovane poslaničke mandate u Narodnoj skupštini Srbije, po uzoru na Hrvate, koji to pravo imaju u Hrvatskom saboru?

ŠUKALO: To je veoma složeno pitanje, a da bi se na njega odgovorilo, treba prvo riješiti pitanje dvojnog državljanstva. Zvanična hrvatska politika je omogućila da više od 90 odsto Hrvata iz BiH imaju državljanstvo Hrvatske. S druge strane, bivša vlast u Srbiji, sa Borisom Tadićem na čelu, opstruisala je Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije, a posebno proces dobijanja dvojnog državljanstva. Tek nakon dolaska Vučića na vlast taj proces se ubrzao. Što se tiče glasanja, Srbija i njeno rukovodstvo ozbiljno pristupaju tom pitanju, a najvažnije je istaknuti da samo jaka Srbija znači i jaka Republika Srpska.

Ciljevi

Šta će biti Vaši politički ciljevi kao poslanika u srpskom parlamentu?

ŠUKALO: Moji politički ciljevi su vezani za programsku platformu SNS-a i liste “Aleksandar Vučić za našu decu”. U budućem rasporedu obaveza koje mi budu delegirane kao poslaniku insistiraću na još jačoj i snažnijoj vezi Srpske i Srbije.

Tagovi: