Biblioteka u Šamcu obnovila zbirku starih i rijetkih knjiga

U katastrofalnim polavama 2014. godine, Narodna biblioteka ostala je bez više od devet hiljada knjiga, što je znatno oštetilo knjižni fond. Uz sanaciju i obnovu prostorija, stizale su i donacije u knjigama.

Direktorka JU Narodna biblioteka Šamac Dragica Borojević kaže da su u proteklom periodu uspjeli da broj knjiga vrate na onaj od prije poplava i da knjižni fond sada ima oko 22.000 naslova.

"Što se tiče zbirke stare i rijetke knjige, u Biblioteci se trenutno nalazi 275 primjeraka, od čega je 230 primjeraka eks libris Zorice i Aleksandra Despić i to je poklon Narodne i Univerzitetske biblioteke Republike Srpske", kaže Borojevićeva i ističe da najstarija izdanja datiraju iz 1904. godine: ”Obrazovanje volje” Žila Pejoa i ”S planine i ispod planine” Petra Kočića.

Biblioteka ima i veliki broj novijih izdanja, koja najviše inetresuju šamačke čitaoce.

"Naši čitaoci dosta traže kako stručnu literaturu tako i klasike, nobelovce, zatim beletristiku, kriminalističke i ljubavne romane. Traženi su autori poput Jelene Bačić Alimpić, Ljiljane Habjanović, Milorada Ekmečića, takođe i strani pisci Mo Jen, Ju Nesbe, Harlan Koben, Džejms Paterson, kaže Borojevićeva i dodaje da su trenutno najtraženije knjige Isidore Bjelice.

Rad Narodne biblioteke je u vrijeme epidemije virusa korona organizovan prema preporukama Instututa za javno zdravstvo RS i resornog ministarstva, čitaoci mogu da uđu u biblioteku, uz strogo pridržavanje propisanih mjera.

"Dezinfekcija ruku je obavezna kao i nošenje maski, knjige koje čitaoci vrate moraju u svojevrsni karantin na nekoliko dana, nadamo se da će se situacija uskoro stabilizovati i da ćemo se vratiti aktivnostima od prije epidemije, poput druženja sa najmlađim čitaocima", kaže Borojevićeva i podsjeća da je za sve prvačiće upis u biblioteku besplatan, da obično u ovo vrijeme bude organizovana posjeta mališana iz vrtića “Radost”, te da tokom godine bude više zajedničkih izložbi i drugih manifestacija za učenike osnovnih i srednjih škola.

M. L.

Tagovi: