Borelj u Sarajevu: Nemam lekcije i pridike, sve je na domaćim vlastima

Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku, je u posjeti Sarajevu i u prvom obraćanju je podsjetio na važnost mira u Bosni i Hercegovini i ispunjavanja uslova za članstvo u EU.

"Imali smo iskren i otvoren razgovor o sadašnjoj situaciji i budućim perspektivama. Ovo je nesumnjivo istorijski dan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu", kazao je nakon sastanka sa predsjedavajućim i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, prenosi portal "Klix".

Ukazao je na važnost odavanja počasti svim žrtvama rata i kolektivnog sjećanja. Pozdravio je i zajedničku izjavu Predsjedništva povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma.

"Ovo je godišnjica koja je i prilika da se osvrnemo šta se dešavalo u prošlosti i da odamo počast žrtvama i svima onima koji su radili na pravcu pomirenja", ocijenio je.

Prema njegovim riječima, zajednička komemoracija za sve žrtve bi bila važna.

"To naglašavam zato što je pomirenje jedno od 14 ključnih prioriteta EU. Prošlost je važna, ali se moramo okrenuti budućnosti", dodao je.

Posebno se osvrnuo na važnost mira.

"Koristim priliku da potvrdim podršku naporima Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Nemam lekcije i pridike. Dolazim iz zemlje koja je bila u građanskom ratu i naše pomirenje je bilo na putu ka EU. Toliko smo se pozabavili članstvom da je pomirenje nastalo kao posljedica zajedničkih napora", izjavio je Borrelj.

Imao je jasnu poruku vlastima u Bosni i Hercegovini.

"EU je vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosne i Hercegovine sada je na domaćim vlastima da intenziviraju napore. Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada bude napretka u svim prioritetima. Naglašavam da više od 80 posto stanovništva Bosne i Hercegovine podržava evropske integracije", zaključio je Borelj.

Visoki predstavnik EU će se tokom dana sastati i sa drugim zvaničnicima Bosne i Hercegovine.

Tagovi: