Centar za humanu politiku: Pacijenti "boluju" i od čekanja, evo u kojem gradu najduže traje

Za predstavnike javnih zdravstvenih ustanova, Opšte bolnice Doboj, domova zdravlja regije i Fonda zdravstvenog osiguranja RS danas su u Doboju prezentovani nalazi istraživanja koje je proveo Centar za humanu politiku, sa zaključkom da je duže čekanje pacijenata na samo dio zdravstvenih usluga.

Prema predstavljenim podacima, u dobojskoj bolnici čekanje na zdravstvene usluge koje se pružaju u jednom danu zavise od broja pacijenata, ali nema čekanja na hitne operacije. Postoje liste čekanja za operaciju katarakte i ultrazvuk srca.

U Domu zdravlja Doboj nema čekanja na zdravstvene usluge u hitnim slučajevima i ostali pregledi se zakazuju u periodu od najviše tri dana.

U Domu zdravlja Teslić prilikom dolaska na pregled kod porodičnog ljekara čeka se u prosjeku petnaestak minuta, dok je čekanje na usluge RTG i ultrazvuk dijagnostike duže. Formiraju se liste čekanja, zakazuju pregledi telefonski, organizuju kućne posjete i preduzimaju druge mjere u cilju skraćenja čekanja, tvrde iz ove ustanove.

U Domu zdravlja Brod na zakazani pregled kod porodičnog ljekara čeka se u prosjeku dan, a kod pedijatra pregledi se zakazuju dva dana u sedmici.

Grafikon, čekanje u danima na zakazani pregled

Zakazivanje pregleda je neophodno kod porodičnog ljekara u Domu zdravlja u Derventi, dok u Modriči tvrde da nema čekanja na zdravstvene usluge u njihovoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite.

U Domu zdravlja Šamac čekanje na zakazani pregled kod porodičnog ljekara je do dva dana, na laboratorijske pretrage do tri dana, očitavanje RTG snimaka do četiri i na ultrazvučne preglede do deset dana. Formiraju se liste čekanja na osnovu prijavljivanja pacijenata i preduzimaju mjere za smanjenje čekanja.

PROBLEM I SKUPI LIJEKOVI

Na osnovu žalbi pacijenata utvrđeno je da korisnici zdravstvenih usluga imaju problem sa skupim lijekovima na način da plaćaju po punoj cijeni većinu potrebnih lijekova, zbog toga što nisu na listi Fonda zdravstvenog osiguranja RS, što utiče na troškove liječenja osiguranih lica.

- Treba posebno istaći da su za rješavanje identifikovanih problema isključivo ili u najvećem dijelu nadležni Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Fond zdravstvenog osiguranja, od kojih korisnici zdravstvenih usluga očekuju da prošire prava na zdravstvenu zaštitu, donesu nove procedure, uspostave jedinstven informativni sistem koji će obezbijediti transparentnije, razumnije i racionalnije čekanje na zdravstvene usluge - rekao je na prezentaciji direktor CHP Momir Dejanović.

Takođe, kaže Dejanović, i da ugovorima, i na drugi način, omoguće korištenje zdravstvenih usluga u privatnim i drugim zdravstvenim ustanovama, spriječe sukob interesa prilikom dopunskog rada u privatnim zdravstvenim ustanovama, obezbijede nabavku nedostajuće dijagnostičke opreme, uštede i preraspodjelu finansijskih sredstava za zdravstvenu zaštitu.

DOPUNSKI RAD LJEKARA

Centar za humanu politiku se u istraživanju, provedenom uz podršku Evropske unije i Centra civilnih inicijativa, bavio i dopunskim radom ljekara koji rade u javnim zdtravstvenim ustanama.

Utvrdili su da su u Opštoj bolnici „Sveti apostol Luka“ Doboj nekoliko hirurga, radiologa, internista i ljekara drugih specijalnosti dobili saglasnost za dopunski rad. Saglasnost za dopunski rad dobila je nekolicina ljekara i u dobojskom Domu zdravlja.

 Dom zdravlja u Tesliću dao je saglasnost za dopunski rad stomatologu, pedijataru za četiri sata rada u JU Dječiji vrtić i psihologu za rad u jednom humanitarnom udruženju.

Dom zdravlja Modriča saglasio se sa dopunskim radom ginekologa, pedijatra, pneumoftiziologa, porodičnog ljekara, specijaliste fizikalne medicine, fizioterapeuta, laboranta i psihologa.

Bez dopunskog rada su ljekari Dervente, Broda  i Šamca, izjasnili su se iz ovih javnih zadravstvenih ustanova.

TRANSPARENTNIJE LISTE ČEKANJA

- Prema dobijenim podacima Fonda zdravstva RS, znatno skraćeno čekanje je na zdravstvene pregleda pacijenata sa uključivanjem privatnog sektora. Najduže se čeka na ultrazvuk srca, mamografiju i operaciju katarakte, na КТ angiografiju čekanje je do 60 dana i na MR spektroskopiju donjih ekstremiteta do 90 dana u UKC, a na MR i KT do 15 dana kada se zakazuju preko fonda. Situacija bi se trebalo znatno popraviti kada se uskoro uvede integrisani zdravstveni informacioni sistem, koji će uključivati transparentne liste čekanja i doprinijeti smanjenom čekanju na zdravstvene usluge – rečeno je iz ove republičke ustanove.

Ljubinko Đurić