Direktor Banjalučke berze: Vrhunac inflatornih udara je iza nas

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, za Bloomberg Adria Market govorio je o stanju na berzama, ali i uticaju trenutne krize na ekonomije u regionu.

S obzirom na to da je Republika Srpska najavila da će izdati obveznice od 30 miliona KM, s kamatom od pet posto, na period od pet godina, Božić je rekao da trenutak nije najbolji za zaduživanje, ali da se aukcije na Banjalučkoj berzi organizuju prema unaprijed utvrđenom planu.

- Kamatne stope jesu veće i to donosi dodatne rashode. Sudeći po rezultatima prethodne emisije, u kojoj su ponuđene obveznice u vrijednosti od 40 miliona KM, a pristigle su ponude za 52 miliona KM, interes za obveznicama postoji. Ono što je predstavljalo problem je uvećanje efektivne kamatne stope na 4,5 posto, pri čemu je uzrokovan emisioni gubitak od 850.000 KM. Mislim da je to motiv zašto se sada ide s većom kamatnom stopom, jer se želi ostvariti emisiona premija koja bi nominalnu kamatnu stopu od šest posto spustila na 4,5 posto. Prema iskazanom interesu, vrlo je vjerovatno da će se taj scenarij i ostvariti - pojasnio je Božić.

Govoreći o inflaciji, Božić je naglasio da smatra da je vrhunac inflatornih udara iza nas, ističući da su visoke cijene uzrokovane nedostatkom ponude ključnih sirovina te da smo svjedoci da se cijene pojedinih sirovina vraćaju na ranije nivoe.

- U idućem periodu možemo očekivati stagnaciju i pad cijena, jer će doći i do pada potražnje, s obzirom na to da plate i penzije nisu povećane. Međutim, inflacija između 10 i 15 posto sigurno će ostati trajno zabilježena u cijenama većine vrsta robe - dodao je Božić.

Kada je riječ o investicijama u Adria regiju, Božić je kazao da se ne trebamo previše oslanjati na strane investitore.

- Prema dosadašnjim iskustvima, mislim da ćemo se morati više oslanjati na vlastite resurse, jer nije realno očekivati da će evropske zemlje izdvajati značajnije resurse za naše zemlje - kazao je Božić, prenosi Bloomberg Adria.

banjaluka.net

Tagovi: