Dobre vijesti: Besplatan parking u Šamcu za posebne kategorije stanovništva

Roditelji ili staratelji osoba sa teškoćama u razvoju ubuduće će imati besplatan praking u Šamcu, saopšteno je nakon današnjeg sastanka u Opštini.

Nadležni u Opštini sastali su se danas sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom, sa posebnim potrebama i predstavnicima boračkih kategorija, te su govorili o mogućim rješenjima njihovih problema.

Istaknuto je da je Opština Šamac značajno doprinijela poboljšanju položaja ovih društvenih kategorija, podsjećajući da je kroz Pravilnik o podsticajima za zapošljavanje radnika uvedeno da poslodavci sa područja Šamca, koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, dobijaju podsticaj po zaposlenom radniku, kao i da osobe sa invaliditetom ne plaćaju parking.

Za Udruženje ratnih vojnih invalida u budžetu za narednu godinu predviđene su 4.000 KM, a za Udruženje građana za pomoć osobama sa posebnim potrebama 4.800 KM.

Boračka organizacija svake godine dobija grant od 56.000 KM, kao i grant od 58.000 KM koji podrazumijeva jednokratne pomoći koje se dodjeljuju ratnim vojnim invalidima od prve do četvrte kategorije i porodicama poginulih boraca.

Nadležni smatraju da, iako je opštinski budžet skroman, ova sredstva nisu zanemariva i doprinose boljem i kvalitetnijem angažmanu položaja ovih udruženja.

Predsjednik Udruženja građana za pomoć licima sa posebnim potrebama Stanislav Milovanović rekao je da je na sastanak došao da ukaže na probleme Udruženja, koji se odnose na arhitektonske barijere, te probleme djece sa smetnjama u razvoju koja, kada završe osnovnu školu, nemaju gdje da se školuju osim u centru "Zaštiti me" u Banjaluci.