Džaferović: Incko ispunio obavezu prema žrtvama

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku odlazećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

"Visoki predstavnik je ovim ispunio obavezu koju ima prema žrtvama, prema svojoj savjesti, ali i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, jer negiranje genocida i slavljenje zločinaca je mehanizam kojim se ozbiljno potkopava povjerenje među narodima i ugrožava mir", kazao je Džaferović.

Negiranje genocida se, kako je dodao, godinama tolerisalo i jedini rezultat je bio sve više toksičan ambijent u Bosni i Hercegovini, u kojem porodice žrtava jednostavno ne mogu da žive na miru. Visoki predstavnik je, navodi, postupio ispravno, jer se nije smjelo dozvoliti da žrtve budu ponovo prepuštene nemilosrdnosti onih koji glorifikuju zločince.

"Ovom odlukom napravljen je snažan iskorak u civilizacijskom smjeru. Presude o genocidu prihvata sav civilizirani svijet i jedino normalno jeste da i Bosna i Hercegovina, kao država u kojoj je počinjen genocid, bude dio tog okvira. Ova odluka će suštinski doprinijeti izgradnji normalnijeg i zdravijeg ambijenta za budućnost. Samo na osnovu istine i pravde moguće je ići naprijed i u Bosni i Hercegovini i u regiji", zaključio je Džaferović, saopštilo je Predsjedništvo BiH.