Elektroprenos kupuje Lego kockice

Elektroprenos Bosne i Hercegovine nabavlja paketiće za djecu sa Lego kockicama vrijednosti 90 KM.

Javna nabavka vrijedna 25.000 KM bez PDV (ukupno 29.250 KM) koju je pokrenulo ovo preduzeće treba da sadrži novogodišnje paketiće za 326 djece zaposlenih radnika u Elektroprenosu. Što znači da će svaki paketić koštati oko 90 KM.

A, šta je to što toliko vrijedi u novogodišnjem paketiću?
Pa, prema tenderskoj dokumentaciji, Elektroprenos traži da novogodišnji paketić sadrži jedan keks mljeveni 250g Lino Baby, jednu hranu za djecu 150g rižolino i jednu igračku. To je za djecu do dvije godine.

Za one starije, planiraju da se u paketiću nađu bombone 100g karamele Ki-Ki, čokolada 100g Kinder Ferrero, flips 50g Gold Corn Flips, čokoladne bombone 46g Kinder Schoko bons i jedna igračka.

Pošto navedeni slatkiši koštaju oko 7 KM, vidljivo je da igračka u paketiću odnosi najveći dio cijene i to preko 80 KM.
A, prema onome što je navedeno u zahtjevu Elektroprenosa prema dobavljačima, evidentno je da je igračka za paketić u svari Lego komplet.

I tu nastaje problem u ovoj nabavci, nevezano za cijenu i količinu nabavke. Jer, u tehničkoj specifikaciji je do detalja opisan proizvod koji se traži. Pa se tako navodi da igračka treba da sadrži „kockice za slaganje za uzrast 4-7 godina sa minimalno 234 kockice sa motivima u kojima se može složiti vatrogasni avion sa vatrogascima koji na tlu gase požar i malim tvorom ili  čak zanimljivih kompleta gdje kada se pritisne dugme na kockicama sa svjetlom koje bacaju sjenu i, kao čarolijom, modeli postaju njihove lutke u pozorištu sjena.“

Ovo su samo neki od opisa koji direktno opisuju igračke Lego proizvođača. Iako se u dokumentaciji navodi da je moguće ponuditi i ekvivalent, u stvarnosti ne postoji ovakva igračka, a da nije Lego.

Iako niko ne želi da umanji želju da se djeci poklone najbolji paketići, ovdje se radi o klasičnom primjeru diskriminacije u postupku javnih nabavki.

Buka

Tagovi: