Epidemiološka situaciju u Šamcu stabilnija, i dalje povećan broj pregleda u kovid ambulanti

Epidemiološka situacija u Šamcu stabilizuje se nakon značajnog povećanja broja zaraženih virusom korona prije 15-ak dana. U vrijeme učestalih respiratornih infekcija, a zbog sumnje na virus korona, u kovid ambulanti Doma zdravlja dnevno bude pregledano oko 50 pacijenata.

Prema podacima iz epidemiološke službe Doma zdravlja, u Šamcu su na virus korona pozitivna 32 lica, u samoizolaciji je više od stotinu lica. Od početka epidemije, testirano je 646 uzoraka, pozitivnih je bilo 268. Preminulo je 13 lica.

Direktor Doma zdravlja, epidemiolog dr Jovan Živković kaže da je povećan broj pregleda u kovid ambulanti i da je dnevni prosjek 50, među kojima je značajan broj pacijenata koji dolaze na kontrolu. Takođe, dnevno bude urađeno i do 40 radioloških snimanja pluća radi otkrivanja upale ili radi kontrole.

"Činjenica je da imamo ograničene kapacitete i ne možemo vršiti sve usluge koje se traže od nas, ne zato što ne želimo nego zato što objektivno ne možemo da ispunimo te zahtjeve. Apelujem na pacijente da budu strpljivi, da se ne prave gužve i da pregled zakazuju telefonom”, rekao je dr Živković i napomenuo da sve osobe koje imaju povišenu temperaturu i druge simptome respiratorne infekcije obavezno dođu na pregled, a ne da se same liječe i time ugroze i svoj život i druge ljude.

Sve ostale službe Doma zdravlja rade sa pacijentima prema utvrđenim protokolima. Zanimalo nas je, kakva je situacija u Centru za dijalizu “Fresenijus Medical Care” u Šamcu.

Načelnik Centra za dijalizu dr Nenad Petković rekao je da su dijalizni pacijenti zdravstveno osjetljive kategorije, te da se, od početka epidemije virusa korona, sprovode strogi protokoli sprečavanja pojave i širenja zaraze u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Za sve pacijente je organizovan prevoz, svi poštuju epidemiološke mjere, a s obzirom na to da imamo dovoljno kapaciteta, dijaliza se obavlja u dvije smjene, tako da grupe pacijenata nemaju nikakav kontakt”, rekao je dr Petković i dodao da trenutno imaju dva pacijenta pozitivna na virus korona, koji su dobrog opšteg stanja.

Nažalost, kao u čitavoj zemlji, Republici Srpskoj, pa tako i kod nas, imamo kovid pozitivne pacijente. Međutim, mi imamo sve kapacitete, imamo odvojene sale za dijalizu pacijenata sa kovid bolesti, zatim, imamo odvojene sale i za suspektne pacijente, kod njih nije potvrđena bolest, ali se moraju dijalizirati pojedinačno”, rekao je dr Petković i naglasio da se ti pacijenti ne susreću sa drugim pacijentima, nego je njihov boravak i kretanje strogo ograničeno prema ranije utvrđenom protokolu.

U Centru za dijalizu u redovnom programu je 50 pacijenata.

M. L.

Tagovi: