Proslavljen Evropski dan jezika

Proslava Evropskog dana jezika, koja se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS i u saradnji sa Savjetom Evrope održava trinaestu godinu zaredom, upriličena je u petak u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS).

Kako su poručili iz biblioteke, Evropski dan jezika slavi se u cilju promovisanja bogate jezičke i kulturološke raznolikosti Evrope i upoznavanja javnosti sa značajem učenja stranih jezika i međukulturološkog razumijevanja.

"Smatra se da u Evropi postoji oko 200 izvornih evropskih jezika, a da bi se oni očuvali veoma je važno da se njeguje ideja višejezičnosti i kulturne raznovrsnosti. Svake godine 26. septembra širom Evrope organizuju se predavanja,  televizijske emisije, radionice jezika, višejezični programi i raznovrsne aktivnosti koje imaju za cilj da podstaknu publiku svih uzrasta na učenje stranih jezika", saopštili su iz NUB RS, gdje su u sprovođenju ovog projekta generacije raznih uzrasta imale priliku pogledati ponude centara za učenje stranih jezika, pišu Nezavisne.

Takođe, posjetioci informativno-pozajmnog odjeljenja imali su priliku putem stikera naučiti mnoge strane riječi na raznim evropskim jezicima.

Kao i svake godine, NUB RS poslala je osnovnim školama s područja Banjaluke poziv za učešće na literarnom i likovnom konkursu, a nagrade su dodijeljene u saradnji s partnerima, školama stranih jezika i institutima koji godinama podržavaju projekat biblioteke. Sve pristigle radove za literarni konkurs pod nazivom "Pričajmo istim jezikom", pregledala je komisija u sastavu Dušica Lipovac, bibliotekar, Srđan Karalić, bibliotekar, i Berislav Blagojević, književnik.