Institut za urbanizam i kriminal odlazi u stečaj

Četvrti put Republika Srpska je uspjela uništiti isto strateško preduzeće. Četvrti život Urbanističkog zavoda biće ugašen zbog kriminala, korupcije i loših poteza vlasti, vlasnika i nesposobnih direktora.

Urbanistički zavod Banjaluka prvo je propao kao državno vlasništvo i potpuno neshvatljivo ušao u program privatizacije, gdje propada pod vlasništvom banjalučkog biznismena Jove Vidovića. Odlazi u stečaj, država osniva Novi Urbanistički zavod, ali to nije dugo potrajalo. Spajanje sa drugom institucijom i formiranje Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju (IUGE) RS nije urodilo plodom.

Naprotiv, i ova zajednička strateška institucija odlazi na doboš, a iza svega, prema istraživanju portala CAPITAL, ponovo stoji loše upravljanje, kriminalni poslovi, nesavjesno poslovanje i propuštanje nadzora njima nadređenih institucija sistema.

Uprava krim policije MUP-a Republike Srpske izuzela je obimnu dokumentaciju iz IUGE Republike Srpske, u sklopu istrage koju Republičko javno tužilaštvo vodi protiv sad već bivšeg direktora ove ustanove Stevana Jovanovića i Upravnog odbora, zbog zloupotrebe službenog položaja, potvrđeno je CAPITAL-u iz ovih institucija.

Oni postupaju po prijavi koju su podnijeli radnici Instituta, a koji smatraju kako je Jovanović uz podršku UO namjerno upropastio preduzeće i doveo ga na korak do stečaja i tako otvorio prostor na tržištu za sebi bliska preduzeća.

Za njegovog mandata institut je upao u brojne finansijske probleme dok su istovremeno firme njegovih prijatelja koje su sarađivale sa ovom institucijom jačale i kadrovski i finansijski, a posla je bilo i za njegovog sina i njegovo preduzeće.

Javna ustanova je 2018. godinu, zvanično, završila u plusu od skoro 230.000 maraka,  da bi poslije samo šest mjeseci sve računi preduzeća zbog nagomilanih dugova bili blokirani. Direktor je prikazivanjem „dobrog“ poslovnog rezultat a stvorio lažnu sliku da stvari funkcionišu u najboljem redu, a što je daleko od istine.

Zaprepašćujuće, Jovanović u razgovoru sa novinarom CAPITAL-a ne spori da je  donosio odluke koje nisu u skladu sa zakonom, pravdajuću se da je to „učinio zbog opšteg interesa“, ali tvrdi da mu namjera nije bila gašenje ove institucije od strateškog značaja.

Institut radio, drugi uzimali novac

U krivičnoj prijavi, koja je već nekoliko mjeseci na stolu tužioca, se navodi kako je bivši direktor u samo dva posla oštetio institut za višemilionski iznos, dok je sa druge strane, poslove koje je mogao raditi institut namještao sebi bliskim preduzećima.

Na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Institut je trebao da izvrši tehnički pregled dionice autoputa “Banjaluka-Doboj” za ukupnu cijenu od 1,2 miliona KM. Tehnički pregled je izvršen, a sudbina novca koji je trebao biti naplaćen, je nepoznata.

Drugi primjer nesavjesnog poslovanja zabilježen u poslovanju sa Univerzitetsko-kliničkim centrom Banjaluka, gdje je IUGE RS izradio tehničku dokumentaciju i tehnički pregled za ovu zdravstvenu ustanovu.

Oko 600.000 KM kojih su trebali dobiti po ovom osnovu nikada nije naplaćeno jer ugovor o ovom poslu nikada nije ni sklopljen.

Direktor Instituta često ne zaključuje ugovore ni sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpske ni sa drugim pravnim i fizičkim licima. Zbog toga se usluge ne fakturišu, sa značajnim zakašnjenjima ili djelimično, tako da je nepoznato ko, kada i na koji način naplaćuje usluge”, navodi se u prijavi.

Međutim, kako su nam ispričali ogorčeni radnici to je samo dio nezakonitosti koje je Jovanović učinio na štetu javne ustanove.

Naime, kako tvrde, za pojedine poslove angažovane su privatne firme iako je institut  kadrovski i materijalno bio sposoban da to uradi.

Poslovao sa sinom i prijateljima

Po tom sistemu, za vrijeme Jovanovićevog mandata sa institutom su usko sarađivala preduzeća “Plan” i “Gim-test” te preduzeće “Sigma”, iza koje kako portal CAPITAL saznaje stoji Dušan Jovanović, Stevanov sin.

Ostatak teksta pročitajte na portalu CAPITAL: