Kako su srbački lovci odstrijelili šakala i pomogli svjetsku nauku (FOTO)

Mladi lovac Bajro Mujičić, član Lovacke grupe ”Studene Vode" iz Kobaša, naselja između Srpca i Dervente, uprkos lošem vremenu danas je bio uspješan u lovu na predatore. Imao je dosta lovačke sreće, odstrijelio je šakala.

“Nije nas omeo ni jak snijeg, ni dosta vode na terenu. Lovački kerovi su odradili više od pola posla, prvo su podigli dvije lisice, a potom i dva šakala”, rekao je Mujičić.

Zanimljivo je da su kobaški lovci, koji su članovi Lovačkog udruženja “Srna” iz Srpca, dali svojevrstan doprinos razvoju nauke i to na svjetskom nivou.

Potvrdio je to predsjednik LU “Srna” Goran Savanović.

“Naša sugrađanka Dragana Šnjegota, doktor bioloških nauka, radi genetička istraživanja na šakalima, vukovima i divljim mačkama, sa područja Bosne i Hercegovine. Svoja istraživanja radi u inostranstvu, a sa kolegama iz Poljske trenutno radi na projektu utvrđivanja stepena hibridizacije između šakala, vukova i pasa na evroazijskom nivou”, kaže Savanović.

Lovac Bajro Mujičić sa ulovom i kolegama

Lovacko udruzenje "Srna" je partner ovog projekta i uputilo je apel lovcima iz BiH da, ukoliko odstrijele šakala ili divlju mačku ili naiđu na uginulu jedinku, uzmu uzorak mesa, a preporučuje se, inače, vrh jezika.

“Počastvovan sam što sam prvi lovac koji je odstrijelio šakala. Uzeo sam uzorak prema preporuci i predao ga u centralu udruženja. Uzorak će biti proslijeđen doktorici Šnjegota. Srećan sam što sam makar malo doprinio razvoju nauke”, rekao je Mujičić.

Lovačko Udruženje Srbac zahvalilo se Mujičiću na predatom uzorku i nagradilo ga sa kutijom od 20 lovačkih metaka.

Istraživanje naučnice iz Srpca dr Dragane Šnjegote naći će svoje mjesto u svjetskoj literaturi.

B.GRGIĆ