Kesiću propao plan da preuzme „Krajinapetrol“

Nedeljko Kesić nije uspio u namjeri da preuzme „Krajinapetrol“ iako je malim akcionarima ponudio cijenu veću od tržišne. Među akcionarima koji nisu prihvatli da prodaju akcije su i državni Akcijski fond, Penzijski – rezervni fond i Fond za restituciju, piše CAPITAL.

Naime, s obzirom da je postala vlasnik više od 30 odsto akcija „Krajinapetrola“, kompanija „Nes“ u vlasništvu Kesićevog sina objavila je ponudu za preuzimanje ostatka akcija od malih akcionara 28. decembra 2019. godine. Ponuda je istekla 28. januara ove godine.

Za vrijeme trajanja javne ponude deponovano je 0,026 odsto akcija.

„Deponovane akcije ponudilac je isplatio i preuzeo u zakonskom roku. Nije bilo povlačenja deponovanih akcija“, navedeno je u Izvještaju o preuzimanju.

Kompaniija „Nes“ u „Krajinapetrolu“ sada ima 32,271 odsto glasova u skupštini emitenta.

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2 odsto akcija u preduzeću “Krajinapetrol”, preko Fonda za restituciju 3,2 odsto, dok PREF ima 6,5 odsto akcija.

Osnovni kapital „Krajinapetrol“ iznosi 13.876.371 KM.

Podsjećamo, ponuda za preuzimanje dobila je negativno mišljenje Uprave “Krajinapetrola”, iako su pozitivno ocijenjeni planovi po pitanju širenja poslovne mreže i otvaranja novih radnih mjesta.

To je zbunilo i Komisiju za hartije od vrijednosti koja je od Uprave tražila da se još jednom, ovaj puta detaljno i pojedinačno izjasne o ponuđenoj cijeni i ponudi za preuzimanje. I u dodatnom izjašnjenju nije bilo saglasnosti Uprave.

„Nes“ je ponudio 0,81 KM po akciji, a što je daleko iznad prosječne cijene akcija “Krajinapetrola” sa kojom se trgovalo na berzi (0,61 KM).

Kesić je bivši direktor „Hidroelektrana na Vrbasu“ i u trku za “Krajinapetrol” ušao je nakon što je objavljeno da je za to preduzeće zainteresovana i INA.

Kompanija „Nes“, u vlasništvu Kesićevog sina Sretena, kupila je za 2,3 miliona KM akcije „Krajinapetrola“ 13. novembra prošle godine.

CAPITAL je objavio da je i INA zainteresovana za kupovinu “Krajinapetrola” te da je Vlada Republike Srpske spremna da proda državni udio te da je dala dozvolu INA-i da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

„Krajinapetrol“ je deveti mjesec 2019. godine završio sa dobiti od 1,18 miliona KM, što je duplo više nego u istom periodu lani, te je najavio i isplatu dividende.