Kornišoni donose zaradu

Pred šamačkim poljoprivrednicima nova poslovna prilika- poznata njemačka kompanija “Carl Kuehne” nudi kooperaciju za proizvodnju kornišona. Tvrde da je na jednom dunumu moguće ostvariti prihod i do osam hiljada maraka.

Proizvodnja kornišona izuzetno je profitabilna povrtarska proizvodnja, tvrde stručnjaci. Na relativno malim površinama postižu se odlični prinosi - od sedam do deset tona.

Perspektiva proizvodnje kornišona je u sigurnom otkupu. Šamačkim poljoprivrednicima je njemačka firma sa sjedištem u Kozarskoj Dubici ponudila saradnju u ovoj oblasti.

Boško Čoprka, upravnik “Carl Kuehne” kaže da kooperantima nude kompletan proizvodni paket, sisteme za navodnjavanje, folije i mreže, stalni stručni nadzor proizvodnje, edukaciju i garantovan otkup.

- Prosječan prinos je sedam tona po dunumu, mada imamo i rekordere koji proizvode deset tona. To je porodični posao i u sezoni se može zaraditi sedam do osam hiljada maraka - kaže Čoprka.

“Carl Kuehne” u BiH posluje od 2015. godine i tada su potpisali 130 kooperanskih ugovora i proizveli 600 tona kornišona. Portražnja na njemačkom tržištu omogućila je rast proizvodnje i ona je sada organizovana u 15 opština.

- Mi smo razvili tehnologiju koja omogućava visoke prinose na malim površinama, 2015. godine prosječan prinos je bio 3,5 tone, a danas je to od 7 do 10 tona. Sve to je moguće ostvariti uz stalni stručni nadzor proizvodnje i svakodnevno prisustvo agronoma na terenu - kaže šef stručnog tima agronoma Miloš Đurašinović.

Šamački poljoprivrednici pomalo su skeptični, budući da su prije nekoliko godina imali loše iskustvo sa ugovaranjem proizvodnje kornišona sa jednom BiH firmom.

Ljubica Voćkić kaže da je došla da sasluša predavanje, ali da će dobro razmisliti o svemu.

- Radila sam prije tri godine kornišone i nemam dobra iskustva sa organizatorima proizvodnje. S obzirom na to da imam njivu i iskustvo u radu, došla sam da vidim šta se sad nudi. Zainteresovana sam, ali ću dobro razmisliti - kaže Voćkićeva.

Zainteresovani poljoprivrednici treba da imaju na raspolaganju parcelu od pola do jednog dunuma, u blizini izvorišta vode. O ulasku u kooperaciju i početku proizvodnje treba da odluče do kraja marta, kada bi trebalo da potpišu ugovore u nadležnoj opštinskoj službi. Isporuka sadnog materijala počinje u maju.

Sastanak sa poljoprivrednicima i stručno predavanje o uzgoju i zaštiti kornišona organizovala je opština Šamac, kako bi i na taj način podstakla domaću proizvodnju i zapošljavanje u poljoprivredi.

M. L.