Korona ne može ništa „Prointeru“, od “Puteva” dobijaju četiri miliona KM

Teško stanje u privredi prouzrokovano virusom korona negativno će se odraziti na poslovanje brojnih preduzeća ali ne i na kompaniju „Prointer“, koja je od “Puteva Republike Srpske” dobila posao vrijedan četiri miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

„Prointer“ će „Putevima“ nabaviti i implementirati poslovni softver vrijedan 3.997.716 KM bez PDV-a, ili 4,6 miliona KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, softver treba da omogući upravljanje finansijama, kupcima, dobavljačima, projektima, investicijama, procesom nabavke, ljudskim resursima i procesom utvrđivanja i razmjene dokumenata.

Predmet isporuke treba da bude hardverska oprema, softverske licence i usluga implementacije informacionog sistema.

Inače, „Putevi RS“ su tender za nabavku i implementaciju poslovnog softvera raspisali još u avgustu 2018. godine od kada traje nadmetanje najvećih IT igrača, kao što su „Prointer“, „Lanaco“, „MMSCODE“, „Planetsoft“, „Nites“, „Telegroup“.

Krajem prošle godine uslijedila je žalba od beogradskog „Planetsofta“, a Kancelarija za razmatranje žalbi je nabavku poništila u cjelosti.

Međutim, „Prointer“ nije odustao od ovog posla pa je ponovo konkurisao na tender koji su „Putevi RS“ raspisali početkom ove godine i na kojem su zanimljivo, bili jedini ponuđač.

Podsjećamo, Vedran Jarić, vlasnik i direktor kompanije „Planetsoft“,  je ranije izjavio kako se brojni poslovi kroz javne nabavke štimaju „Prointeru“.

Direktor „Puteva RS“, Nenad Nešić, kaže za CAPITAL kako je proces oko nabavke poslovnog softvera započeo mnogo prije nego što je došlo do krize prouzrokovane virusom korona.

Ništa ovdje nema sporno. Da bi poslovanje prilagodili EU standardima potreban nam je ovaj softver“, kazao je Nešić.

On nam je kazao kako se u javnosti stvara slika da on „vedri i oblači“ u preduzeću i donosi sve odluke, što kako tvrdi nije tačno jer je vlasnik i osnivač „Puteva RS“, Vlada RS.

Iznad mene je i nadzorni odbor, Odbor za reviziju, a tu je i uprava. Ne odlučujem ja o svemu“, izavio je on za naš portal.

Inače, kako je CAPITAL nedavno pisao, „Putevi RS“ planiraju da se zaduže 200 miliona maraka za investiciona ulaganja.

Odluku o dodjeli ugovora za nabavku i implementaciju poslovnog sistema možete pogledati OVDJE.