Mladi likovnjaci oduševili javnost i kritičare

Evgenija Spasojević, gimnazijalka iz Gradiške, pobjednica je na upravo završenom likovnom konkursu, kog je raspisao Zavičajni muzej Gradiška. U kategoriji osnovaca pobijedila je Leoni Antonela Bodrožić, učenica OŠ “Danilo Borković”, a najbolja među malim likovnjacima, uzrasta predškolske djece, je Katarina Blagojević.

Drugu nagradu u kategoriji srednjoškolaca dobila je Anja Rakita, učenica Srednje stručne i tehničke škole, a trećenagrađena je Tijana Đukić, učenica Gimnazije.

“Crtala sam poznatog pjevača s kojim sam osvojila prvo mjesto, a izložena su mi još dva rada, mrtva priroda i grafit ruke”, rekla je Evgenija Spasojević i najavila da će nakon srednje školeupisati Likovnu akademiju u Beogradu.

Kod osnovaca i preostale dvije nagrade osvojili su mladi umjetnici, učenici OŠ “Danilo Borković” i to Ognjen Kalajdžija i Aleksandra Zeljković.

U kategoriji predškolskog uzrasta osim pobjednice Katarine Blagojević nagrađene su i Mia Andrić i Sofija Dojčinović.

Katarina Blagojević, najmlađa pobjednica, rado crta prirodu, ptice, cvijeće, ali i lutke i dječiju igru.

“Presrećna sam jer sam osvojila prvu nagradu. I dalje ću crtati i takmičiti se”, poručila je Katarina.

Na konkurs je pristiglo 140 radova, što je premašilo sva očekivanja organizatora.  Predsjedndik gradskog Udruženja likovnih umjetnika Milovan Čikić rekao je da će grad na Savi uskoro dobiti i dječiju likovnu koloniju, jer to jednostavno brojni talenti zahtijevaju.

“Nema akademske godine a da neko od naših učenika ne upiše likovnu akademiju i sa uspjehom je završi. Vidjeli smo radove učenika srednjih škola koji po kvalitetu ne odskaču mnogo od radova akademskih umjetnika. Zbog toga ova manifestacija mora postati tradicionalna”,  rekao je Čikić.

Izložba radova upriličena je na ljetnoj sceni Kulturnog centra Gradiška.

Boško Grgić