Mljekari u Austriji zabranjena proizvodnja zbog listerije

Austrijska mljekara "Glognic" mora da obustavi proizvodnju, jer je očvrsnula sumnja da je izvor bakterije listerije, koja se dovodi u vezu sa osam oboljenja u Beču, od kojih tri sa smrtnim ishodom.

Sumnje se očvrsnule - rečeno je agenciji APA u Agenciji za bezbjednost namirnica (AGES).

AGES je proteklih dana analizirao tri uzorka iz mljekare i pronađen je soj listerija koji je utvrđen i kod osam oboljelih.

Koristeći bazu podataka iz inostranstva, došlo se do saznanja da se radi o specifičnom soju, koji nije prisutan nigdje u Austriji, a tako ni u drugim zemljama EU.

AGES ukazuje da se time očvrsnula sumnja da je mljekara iz Donje Austrije izvor listerija, ali i napominje da do sada nisu pronašli namirnicu koja bi sadržala taj soj.

Listerioza je bakterijska crijevna infekcija koja nastaje kao posljedica konzumacije hrane kontaminirane bakterijama iz roda listerija.

- Na osnovu novih saznanja je naložena trajna sanacija postrojenja sa obustavom proizvodnje - saopštila je Kristina Ridel iz Odjeljenja za veterinu i kontrolu namirnica pokrajinske vlade Donje Austrije.

Sanacija predviđa čišćenje i dezinfekciju sa naknadnim potpunim sušenjem prostorija i opreme.

Nakon odgovarajuće kontrole biće donijete odluke o daljem djelovanju.

Prošle nedjelje je mljekara "Glognic", zbog sumnje da su njeni proizvodi zaraženi listerijama, opozvala kajmak, jogurt i svježi sir.

Mljekara je odbacivala mogućnost da je izvor listerija, već je to pripisivala drugima, to jest kupcima.

Rečeno je da se mljekara nalazi pod redovnom kontrolom i da do sada nije utvrđeno prisustvo listerija.

Listerije su utvrđene u jednom restoranu u Beču, u kojem se gostima nude proizvodi mljekare.

 

nezavisne.com

Tagovi: