Čelinac: Namještena kupovina zemljišta za Šume RS

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kupiće za potrebe lokalne Šumske uprave “Čelinac” dva placa i poslovni prostor ukupne vrijednosti 209.749 KM, a uslovi u javnom pozivu jasno ukazuju da je on skrojen za unaprijed dogovorenog ponuđača, saznaje portal CAPITAL.

Vlada RS je dala dozvolu ministarstvu da potpiše ugovor o kupovini  sa Đokom Spasojevićem iz Čelinca koji posjeduje odgovarajuće nekretnine i traženu kvadraturu, iznenađujuće, na upravo onim mjestima koje je tražila Šumska uprava.

Naime, u javnom pozivu koji je objavljen prošle godine ministarstvo je tražilo zemljište (na kojem mogu biti i objekti) u blizini radilišta “Gozna” veličine između 3.000 i 4.000 kvadrata te plac u neposrednoj blizini radilišta “Šnjegotina” površine od 300 do 500 kvadratnih metara.

Obje parcele su prema pozivu trebale da se graniče sa zemljištem kojim gazduje ŠG „Banja Luka” kako bi zajedno sa istim činilo jednu cjelinu.

Upravo takve parcele imao je Spasojević. U Štrbama u blizini radilišta “Gozna” on ima livadu od 3.500 kvadrata i na njoj magacin, betonski objekat za skladištenje šumskih proizvoda i bunar za koje će od Srpske naplatiti nešto preko 80.000 maraka.

Drugi plac, od 300 kvadrata mu se nalazi u Šnjegotini, koje se nalazi samo desetak metara od šumskog radilišta. Za njega će mu biti plaćeno oko 40.000 KM.

Uslov za kupovinu poslovnog prostora bio je da se on nalazi u neposrednoj blizini kancelarija Šumske uprave “Čelinac” radi njihovog proširenja.

Ponovo se kao idealan ponuđač pojavljuje Spasojević koji ima poslovni prostor na istom spratu na kojem se nalaze i prostorije Šumske uprave. Za 54 kvadrata će mu biti plaćeno 88.968 KM, što je 1.647 KM po kvadratnom metru.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske su nam kratko kazali kako  se na javni poziv javilo samo jedno lice sa kojim do sada nisu imali nikakvu poslovnu saradnju.

Ministarstvo je poziv raspisalo uvažavajući zahtjev Šuma RS, a u skladu sa Pravilnikom o načinu prikupljanja, kriterijumima za raspodjelu sredstava i postupku korištenja sredstava posebnih namjena za šume. U tom smislu ispoštovane su sve potrebne zakonske procedure što se tiče Ministarstva”, poručili su oni.

Đoko Spasojević se prema državnim registrima vodi kao osnivač preduzeća za uslužne radove u šumarstvu “Šumarstvo” Čelinac. Od 2011. godine ne bilježi bilo kakve prihode.

Tagovi: