Nezapamćeni protesti zbog smrti djevojke, poginula najmanje 31 osoba

Najmanje 31 civil ubijen je od početka demonstracija u Iranu, izazvanih smrću 22-godišnjakinje nakon što ju je uhapsila takozvana moralna policija, izvjestila je danas organizacija Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu.

Iranski narod izašao je na ulice kako bi se borio za svoja temeljna prava i ljudsko dostojanstvo, a vlasti su na te mirne demonstracije odgovorile mecima – saopštio je direktor IHR Mahmud Amiri Mogadam nakon šest dana demonstracija.

U Kurdistanu, njenoj rodnoj provinciji na sjeverozapadu, šef pokrajinske policije je saopštio da su četvoricu demonstranata ubile antivladine grupe.

U Kermanšahu, tužilac je objavio da su dvojicu demonstranata ubile opozicione grupe, insistirajući da takvu municiju ne koriste iranske bezbjednosne snage.

U isto vrijeme tri muškarca povezana sa snagama Basidž, paravojnim krilom Revolucionarne garde koje je zaduženo za unutrašnju bezbjednost i druge zadatke takođe su ubijena u sukobima u gradovima Širaz, Tabriz i Mašhad, prenose iranski poluzvanični mediji, čime je broj poginulih na obje strane porastao na devet, navodi AP.

Prekidi u radu Instagrama i Votsapa, koje demonstranti koriste da dijele informacije o nasilnom suzbijanju protesta, nastavljeni su i danas, a iranske vlasti najvjerovatnije ometaju pristup internetu prema spoljnom svijetu, što je taktika za koju aktivisti ljudskih prava tvrde da Teheran često koristi u situaciji kada se dešavaju nemiri, navodi američka agencija.

Dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini preminula je u petak, četiri dana nakon što su svjedoci optužili policajce da su je prilikom hapšenja pretukli, prenio je AP.

Međutim, policija je negirala pisanja na društvenim medijima da je Amini pretučena, uz obrazloženje da joj je pozlilo dok je čekala u redu sa ostalim pritvorenim ženama, prenio je Rojters.

Uhapšena je u Teheranu, u koji je došla da posjeti rodbinu, zbog navodnog nepoštovanja strogih pravila u vezi sa nošenjem hidžaba.

Policija je saopštila da je Amini umrla od “iznenadnog” srčanog udara nakon što je privedena, a njena porodica i grupe za ljudska prava zahtjevaju hitnu istragu.

Protest u Iranu

Smrt Mahse Amini pokrenula je masovne proteste u Teheranu i drugim gradovima, gdje su okupljeni uzvikivali “smrt diktatoru”, misleći na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, navodi AP.

Iranski državni mediji ove sedmice su izvjestili o demonstracijama u najmanje 13 gradova, a video snimci na internetu pokazuju da bezbjednosne snage ispaljuju suzavac i vodene topove kako bi rastjerali demonstrante.

Njena smrt izazvala je oštru osudu SAD, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, navodi AP.

 

srpskainfo.com

Tagovi: