Ninić skinuo Škrbićevom zetu posao od 12 miliona

 Kompanija “Dwelt” i definitivno je ostala je bez posla vrijednog 12,3 miliona maraka sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS). Sud BiH je u dva navrata negativno odgovorio na njihove zahtjeve, pa je na snazi ostalo rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH kojim se ugovor i tenderska dokumentacija poništava, saznaje portal CAPITAL.

Podsjećamo, preduzeće iza kojeg stoji Stefan Krneta zet bivšeg ministra zdravlja i socijalne zaštite Ranka Škrbića, sa ERS-om je krajem januara ove godine zaključilo ugovor prema kojem je trebalo da kreira softversku platformu za obračun stuje za 500.000 potrošača, te da zato bude masno plaćen.

Pod izgovorom hitnosti, vođen je pregovarački postupak bez objave obavještenja, ujedno i najmanje transparentan postupak kada su javne nabavke u pitanju. To je zasmetalo banjalučkom “Lanacu” koji je preko Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, u junu ove godine uspio da obori tender.

Od tada, Krneta se grčevito borio da spasi izuzetno vrijedan ugovor, ali prema svemu sudeći, bar u ovom poslu neće napuniti svoje džepove.

“Dwelt” je prvo od Kancelarije za razmatranje žalbi tražio da se ponovi postupak u kojem su ostali bez svojih već planiranih miliona.

Njihovi pravni zastupnici su u svom prijedlogu naveli kako nikada nisu obaviješteni o vođenju postupka po žalbi, niti im je bila data mogućnost da kao strana učestvuje u postupku i ukaže na činjenice. Zbog toga su prema njihovoj ocjeni, grubo narušena njihova osnovna prava u postupku.

Interesantno, iz KRŽ-a su priznali kako su napravili propust i zaboravili da obavijeste “Dwelt” o tome da je žalba pokrenuta, ali su i dodali kako su imali sasvim dovoljno dokumentacije da i bez njih donesu odluku kojom poništavaju ugovor i postupak.

Kancelarija ne spori da je načinjen propust, ali je prilikom donošenja Rješenja ovaj organ raspolagao cjelokupnom dokumentacijom za odlučivanje, pa samim tim propust za posljedicu nema drugačiju odluku niti bi uticao na krajnji ishod postupka”, naveli su iz KRŽ-a obrazlažući svoju odluku da se postupak ne ponovi.

Nakon toga “Dwelt” je pokušao preko Suda BiH da ostane u igri, ali ni to im nije pošlo za rukom.

Naime, prvo je odbijen njihov zahtjev da se odgodi rješenje Kancelarije za žalbe BiH, koja im je poništila ugovor, da bi ih prije nekoliko dana sud ponovo odbio po zahtjevu da preispita svoju odluku.

Zahtjev za preispitivanje odluke nije osnovan. Vijeće za upravne sporove ovog suda je i po ocjeni apelacionog vijeća pravilno ocijenilo da nisu ispunjeni razlozi za odgađanje izvršenja”, navodi se u presudi Suda BiH.

Inače, “Lanaco” je u svojoj žalbi, a zbog koje je na kraju “Dwelt” ostao bez 12,3 miliona maraka, naveo kako nije bilo razloga za vođenje pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.

Ugovorni organi nije ispunio ciljeve postupke javne nabavke kao što su dobijanje najbolje vrijednosti za javni novac, stvaranje tržišne konkurencije, otvaranje tržišta, jednak tretman pod istim uslovima za privredne subjekte u tržišnoj privredi. Na ovaj način prekršen je princip transparentnosti javne nabake i jednakog tretmana”, stajalo je u žalbi koju je KRŽ BiH usvojio.

Podsjećamo, portal CAPITAL je o sklapanju posla pod veoma sumnjivim okolnostima pisao početkom ove godine. 

Svemu je prethodio ugovor iz sredine januara kada je “ERS” dao “Dweltu” posao vrijedan 250.000 maraka, a koji se takođe odnosio na izradu softvera za obračun električne energije. On je trebao da posluži kao osnova za sklapanje posla vrijedog 12,3 miliona a koji je konkurencija uspjela da sruši.

Kompanija “Lanaco” koja je u vlasništvu Nebojše Ninića u posljednjih nekoliko godina vodi pravi mali rat kada su u pitanju javne nabavke.

Preduzeće koje je do prije pet godina imalo monopol na domaćem tržištu informacionih tehnologija i veoma lagodnu poziciju, najednom se susrelo sa izuzetno jakom konkurencijom na tržištu. Pojavilo se nekoliko kompanija koje su preko svojih veza sa vrhom vlasti veoma brzo ojačale kroz višemilionske poslove ugovorene preko javnih nabavki.

“Lanaco” je prije samo desetak dana oborio milionski tender Vlade RS koji se odnosio na održavanje informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata u RS zbog paradoksalnih uslova. Upravo taj i slične poslove “Lanaco” je godinama radio za vlast u Srpskoj.

Tagovi: