Novaka podržala Svjetska zdravstvena organizacija: "Vakcinacija je krajnja opcija!"

Da li bi ovo mogao da bude argument u korist Đokovića?

Nema kraja napadima na Novaka Đokovića usled njegove dramatične situacije u Australiji. U četvrtak je zbog njega odlagan žrijeb, da bi se pojavile informacije da tamošnje vlasti planiraju da u petak ukinu vizu srpskom teniseru iako su pojedini takav scenario pogrešno najavljivali za četvrtak.

Martina Navratilova je kritikujući Novaka vređala i srpske navijače, dok se ispostavilo da su mediji lagali o Novaku i da Španija protiv njega vodi istragu. Ipak, iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) stali su na stranu Đokovića!

Mnogi ovo nisu očekivali, ali SZO se oglasila povodom slučaja Đokovića, koji je čitavu planetu natjerao da govori o temi obavezne vakcinacije.

SZO ističe da vakcinacioni status osobe ne bi trebalo da bude uslov za ulazak u bilo koju zemlju! Oni kažu da bi države trebalo da rigoroznije reaguju isključivo ako je odziv u toku ozbiljne epidemije - loš.

- Vakcinacijski status ne smije biti iskorišćen kao argument da se ljudima zabranjuju međunarodna putovanja i da vlade svih država mogu da narede obaveznu vakcinaciju samo kao krajnju soluciju - stoji u saopštenju SZO.

I dok Australija insistira da Đoković mora da bude vakcinisan da bi ušao u njihovu zemlju, SZO napominje da postoje samo određeni slučajevi kada obavezna vakcinacija treba da bude uvedena.

- Postoje okolnosti u kojima Svjetska zdravstvena organizacija podržava obaveznu vakcinaciju, ali opet, ona je podvrgnuta osnovnom principu da najbolji način za ljude da se vakcinišu jeste edukovati ih, voditi dijaloge i obratiti se ljudima uz iskrenu brigu. Oduvijek tražimo da te stavke budu jasne, eksplicitne i vremenski ograničene. Vlade nastavljaju da objašnjavaju ljudima zašto rade određene stvari i pokušavaju da ih ubede u benefite vakcinacije - rekao je generalni direktor programa za hitne zdravstvene situacije SZO dr Majk Rajan.

mondo.ba