Od sljedeće godine mala matura obavezna u Srpskoj

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila da će eksperimentalna mala matura biti održana ove godine u svih 187 osnovnih škola u Srpskoj, a planirano je da 2021. godine bude obavezna za sve učenike osnovne škole.

Trivićeva je prilikom otvaranja obnovljene fiskulturne sale u banjalučkoj Osnovnoj školi (OŠ) “Sveti Sava” rekla da se posljednje dvije do tri godine radi eksperimentalno mala matura, odnosno testiranje ili provjera nivoa znanja učenika.

“Planirano je da se na kraju školske 2020/2021. godine pristupi zvanično testiranju, odnosno polaganju male mature. Ove godine ćemo provesti eksperimentalno testiranje u svim osnovnim školama”, rekla je Trivićeva novinarima.

Direktor OŠ “Sveti Sava” Miroslav Popržen rekao je novinarima da se još ove godine škole uvježbavaju kada je riječ o maloj maturi.

“Već od naredne, 2021. godine, to će biti zvanično mala matura gdje će rezultati sa testiranja biti vrednovani za upis đaka u srednje škole, tako da su još ove godine sve škole u Srpskoj obuhvaćene eksperimentalnom malom maturom”, rekao je Popržen, koji je i predsjednik Aktiva direktora banjalučkih osnovnih škola.

U junu prošle godine eksperimentalna mala matura iz matematike i srpskog jezika izvodila se u 94 od 187 osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Eksperimentalnom malom maturom prošle godine bilo je obuhvaćeno više od 4.500 učenika devetih razreda.

Tagovi: