Pet plastenika za ugrožene porodice u Šamcu

Humanitarna organizacija ASB iz Njemačke donirala je pet plastenika za socijalno ugrožene porodice s područja Šamca. Donacija je realizovana u okviru projekta „Direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u lokalnim zajednicama u BiH“, u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova Njemačke.

Aleksandra Jovanović iz Gornje Slatine samohrana je majka troje djece. S obzirom na to da je nezaposlena, proizvodnja povrća u plasteniku će joj omogućiti da proizvede hranu za porodicu, a višak da proda.

- Zahvalna sam za ovu donaciju i to mi mnogo znači. Imam tri djevojčice, dvije idu u školu. Sada ću moći da sama proizvedem povrće, a nadam se da će biti i viška za prodaju - kaže Jovanovićeva.

Plastenici su dodijeljeni višečlanim porodicama koje žive od socijalne pomoći, ali i jednoj porodici koja ima dijete sa smetnjama u razvoju. Milena Ružić iz Tišine, majka djevojčice sa Daunovim sindromom, kaže da su plastenik odavno priželjkivali.

- Plastenik nam je zaista bio potreban, živimo na selu a proizvodnja povrća na njivi nije tako uspješna kao u plasteniku. Sada će biti povrća i za nas i za prodaju na pijaci - kaže Ružićeva.

Donacija njemačke humanitarne organizacije ASB realizovana je u okviru lokalnog projekta ekonomskog osnaživanja socijalno ugroženih porodica vrijednog 20.000 maraka.

Načelnica Službe za lokalno- ekonomski razvoj opštine Šamac Jadranka Đukić kaže da je iz opštinskog budžeta obezbijeđeno 20 posto sredstava za ovaj projekat.

- Sa humanitarnom organizacijom ASB sarađivali smo i u vrijeme poplava, mnogo su nam pomogli tada, a i sada. Planiramo još neke projekte u saradnji s njima, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života naših građana - kaže Đukićeva.

Prema riječima direktorke Centra za socijalni rad Anke Tutnjević, svih pet korisnika ove donacije su sa evidencije Centra i ispunjavaju kriterijume, odnosno, posjeduju vlastito zemljište i mogućnost za priključenje vode.

Plastenici (površine 75 m2) sa pratećom opremom i sadnim materijalom su pojedinačne vrijednosti 4.000 maraka.

Humanitarna organizacija ASB će uskoro organizovati i predavanje o proizvodnji povrća u zatvorenom prostoru za korisnike ove donacije.

M. L.

Tagovi: