Područna škola u Gajevima uskoro će dobiti vodu za piće

Područno odjeljenje Osnovne škole "Gornja Slatina" u Gajevima kod Šamca ostalo je bez napajanja vodom jer je izvorište presušilo. Izgradnju novog bunara, vrijednog oko 5.000 maraka, pomoći će opština Šamac, mjesna zajednica Gajevi, crkveni odbor i lokalni fudbalski klub “Crvena Zvijezda”.

Nakon što je bunar presušio, škola u Gornjoj Slatini je u saradnji sa teritorijalnom vatrogasnom jedinicom Šamac, nabavila cisternu. Vatrogasci na taj način dopremaju tehničku vodu za učenike i nastavnike područnog odjeljenja u Gajevima. Dorektorka OŠ “Gornja Slatina” Tanja Cvijanović kaže da je to rješenje privremenog karaktera, te da ostaje problem vode za piće.

Škola nije u mogućnosti da sama finansira troškove izgradnje novog bunara te smo se za pomoć obratili opštini Šamac i veoma brzo smo dobili pozitivan odgovor. Osim toga, radove će sufinansirati i mjesna zajednica, crkveni odbor i fudbalski klub, jer se i njihove prostorije snabdijevaju sa istog izvorišta vode kao i područna škola”, rekla je Cvijanovićeva.

Područnu školu u Gajevima pohađa osam učenika u dva kombinovana odjeljenja. Djeca u školu nose vodu za piće od kuće, dok za pranje ruku i toalet koriste tehničku vodu iz cisterne. Svi se nadaju da će novi bunar uskoro biti izgrađen.

Opština Šamac će sa 2.000 maraka pomoći izgradnju novog bunara. Načelnik Službe za društvene djelatnosti Mišo Dervenić kaže da je opštinska uprava opredijeljena da u okviru svojih mogućnosti, pomogne sve škole na šamačkom području. Nedavno su, napominje, pomogli i Osnovnoj školi “Šamac” pri kupovini novih peći za grijanje.

U sanaciji, odnosno izgradnji novog bunara u Gajevima mi ćemo učestvovati sa 2.000 maraka. Urađen je predračun, radovi bi trebalo uskoro da počnu. Veoma je važno da sve škole imaju podjednako dobre uslove za izvođenje nastave i mi smo tu da pomognemo”, rekao je Dervenić.

U Osnovnoj školi u Gornjoj Slatini očekuju da će izgradnja bunara u Gajevima početi kada to dozvole vremenske prilike, u februaru.

M. L.

Tagovi: