Ponovo kuca simbol Šamca

Na pročelju stambeno- poslovne zgrade iz 1928. godine u centru Šamca, renoviran je i pokrenut mehanizam Starog sata - simbola grada.

Sat je, kao poklon gradu, nabavio i ugradio vlasnik zgrade, poznati trgovac i veleposjednik Tošo Stavrić 1929. godine. Hroničar Nikša Nezirović kaže da je sat izradila firma Pavla Pantelića iz Zemuna, po cijeni od 25.000 tadašnjih dinara.

Bila je to čuvena fabrika satova i zvonolivnica, izrađivala je toranjske satove i zvona za crkve kako u bivšoj Jugoslaviji tako i susjednim zemljama. Sat sličan ovome u Šamcu je na Kalemegdanskoj tvrđavi, na Sabornoj crkvi, Domu vojske, Narodnom muzeju i Narodnom pozorištu u Beogradu”, kaže Nezirović.

Stambeno-poslovna zgrada Toše Stavrića, nakon Drugog svjetskog rata je nacionalizovana i tu je bilo sjedište trgovačkog preduzeća “Bosanka”. Sat sve te godine nije prestajao s radom, a o njemu se, kaže Šamčanin Hasan Jašarević, brinuo od 1956. do 1993. godine Raif Kadić.

Raif je umro, sat je prestao da radi. Moram priznati da sam sentimentalno vezan za ovaj sat, i mnogo mi znači što ponovo radi. Mi smo se godinama po njemu ravnali, i kad smo išli ašikovati i kad smo išli raditi, to nam je bio orjentir, znali smo koliko je sati”, kaže Jašarević.

Mlađi Šamčani ne znaju za godine kada je sat mjerio vrijeme u gradu na ušću Bosne u Savu, ali Stari sat oduvijek doživljavaju kao simbol grada, i, kao što kaže profesorka istorije Maja Vidović, Stari sat je kulturno dobro na koje svi treba da budemo ponosni.

Mi time pokazujemo da čuvamo kulturu sjećanja, Stari sat je simbol našeg grada i raduje me što je sat obnovljen, jer plato ispred ove zgrade i trg, to su uvijek bila mjesta okupljanja, razgovora, dogovora, kulturnih dešavanja i tu tradiciju treba njegovati”, kaže Vidovićeva.

Stambeno- poslovna zgrada poznata kao Stari sat, u vlasništvu Zvorničko -tuzlanske eparhije Srpske pravoslavne crkve, obnovljena je prije četiri godine.

Načelnik Odjeljenja za finansije u opštini Šamac Slobodan Sjenčić kaže da je popravak sata, odnosno reparacija spoljašnjeg dijela i zamjena unutrašnjeg mehanizma koštala oko šest hiljada maraka.

Odlučili smo se za ovu investiciju jer ona u finansijskom smislu nije velika, a mnogo znači svim građanima, jer smo na ovaj način obnovili simbol Šamca. Stari sat, odnosno ova zgrada sa satom na pročelju, nalazila se na većini starih razglednica i grad kao i opština po tome su bili prepoznatljivi”, kaže Sjenčić.

Spoljašnjost sata ostala je ista, zamijenjene su samo kazaljke. Unutrašnji mehanizam sata je zamijenjen elektronskim, koji je precizan i sam se podešava u slučaju nestanka struje. Na svaki puni sat, oglašava se gong i to samo u periodu od 6 do 22 časa.

M. L.

Tagovi: