Posjeta šamačkim bazenima prepolovljena ove godine

Zbog pandemije virusa korona bazeni u Šamcu su kasnili sa početkom rada gotovo mjesec dana i zbog toga su već na početku sezone nastali veliki gubici u poslovanju.

U proteklih 20 godina od kada postoje bazeni u Šamcu, sezona za kupače trajala je od 1. juna do 1. septembra. Tada je dnevna posjeta bila oko 500 kupača.

Institut za javno zdravstvo RS je početkom jula izvršio analizu bazenske vode i utvrdio da je kvalitet vode u šamačkim bazenima u granicama referentnih vrijednosti.

- Nama je poseta pala za 50% u odnosu na prošlu godinu, najvećim dijelom zbog pandemije, ali i zbog toga što nisu došli na odmore naši ljudi iz inostranstva. Pozivam kupače da iskoriste svaki lijep dan za kupanje jer garantujemo ispravnost vode i poštivanje svih mjera zaštite od korone - kaže Stojan Mijanić vlasnik bazena u Šamcu.

Kako dodaje Mionić tri puta dnevno se vrši dezinfekcija platoa bazena, prostorija oko bazena, ležaljki, suncobrana, a sanitarna inspekcija svaki dan kontroliše uslove na bazenu, na ulazu se daljinskim termometrom mjeri temperatura posjetiocima.

- Strogo se pridržavmo svih propisanih mjera kao što su 10 kupača na 100 kvadrata bazena. Inače veliki bazena je površine 1400 a manji, dečije je površine 700 kvadrata. Bez obzira koliko ima posjetilaca, na bazenu mora raditi 20 radnika kao bi sve bilo po propisu. Moram reći da je turistička privreda u ovoj pandemiji pretrpjela najveće štete. Mi smo mali u odnosu na velike turističke komplekse, međutim  očekujem da nas Vlada RS subvencioniše sa na primer po 2 marke po kupaču, kako bi preživjeli ovu godinu i izvršilo sve obaveze prema državi - predlaže Mionić.

Proteklih godina na šamačke bazene redovno su dolazili pored šamčana igosti iz Odžaka, Modriče, Gradačca, Orašja. Veliki dio gostiju je na ove bazene dolazio iz Babine Grede i Slavonskog Šamca iz Hrvatske. Zbog pojačanih kontrola na granici i tih gostiju ove godine nema. Pa ipak u menadžmentu šamačkih bazena očekuju da će do kraja avgusta vreme biti naklonjeno kupačima i bar donkle popraviti ovogodišnju sezonu.

Vid Blagojević

Tagovi: