Poslanici mogu da piju, Begić ne može ući u Narodnu skupštinu

Predsjedniku mladih PDP Banja Luka Ivanu Begiću nije dozvoljen ulazak u parlament Srpske, jer je zloupotrijebio gostoprimstvo i pravila ponašanja u ovom najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske.

Iz Narodne skupštine RS odgovaraju da je Begić u tu instituciju ulazio u svojstvu gosta narodnog poslanika Draška Stanivukovića, ali da je zloupotrijebio to gostoprimstvo time što je snimao parlamentarce u skupštinskom restoranu.

– Begić je prekršio član 7. stav 2 Pravlnika o ponašanju zaposlenih u službi Narodne skupštine Republike Srpske, kao i drugih lica koja borave u prostorijama skupštine, a kojim je propisano da je intervjuisanje i fotografisanje tokom zasjedanja parlamenta dozvoljeno samo u press holu NS RS – rekli su u parlamentu Srpske.

Podsjetili su da je Begić u ranijem periodu ulazio u NSRS predstavljajući se kao novinar portala čiji je urednik. Međutim, 5. marta 2019. godine odbijen mu je zahtijev za novinarsku akreditaciju za praćenje rada parlamenta zbog lažnog predstavljanja i zloupotrebe.

– Upravo zbog lažnog predstavljanja, čuvanja ugleda NS RS, ali i poštovanja digniteta novinarske profesije, donijeli smo odluku da vam ubuduće uskratimo ulazak u Narodnu skupštinu kao akreditovanom novinaru za praćenje njenog rada – naveli su tada u NSRS.

Nakon ovoga, Begić je u parlament Srpske ulazio kao gost narodnog poslanika Draška Stanivukovića, ali je krajem prošle godine snimao poslanike u skupštinskom restoranu te snimak objavio na društvenim mrežama, što je natjeralo skupštinsko rukovodstvo da mu zabrane ulazak u zgradu parlamenta.

– Moji saradnici ne mogu da uđu u Narodnu skupštinu jer su ukazali na one poslanike koji piju u Skupštini. Neću dozvoliti da bilo ko mom saradniku koji treba da mi pomogne u radu zabrani ulazak – poručio je Stanivuković.

Begić je istakao da je očigledno problem on koji je ukazao na opijanje poslanika tokom skupštinskog zasjedanja, a nisu problem poslanici „koji se oblokavaju tokom posla za koji ih mi plaćamo par hiljada maraka“.

– Problem sam ja koji je ukazao javnosti da mi je inspektor ,,na pravdi Boga“ prijetio smrću, a nije problem on koji mi je prijetio likvidacijom – rekao je Begić.

G. D. / izvor.ba