Povrtlari iz Srpca: "Pijace izumiru, ambalaža prodaje povrće" (FOTO)

Pedesetak povrtlara iz srbačkog sela Kukulje, danas su ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisu Pašaliću i Zori Vidović, ministrici finansija Republike Srpske prezentovali svoje planove, vezano za izgradnju distributivnog centra za preradu, pakovanje i čuvanje povrća.

Radojica Vidović, povrtlar, odbornik u Skupštini opštine Srbac i predsjednik Savjeta MZ Kukulje, kaže da se Kukuljčani mahom bave povrtlarstvom, te da im je lakše proizvesti nego prodati povrće.

"Pijace lagano izumiru, tržni centri preuzimaju ulogu prodavača voća i povrća. Svjesni smo da ambalaža prodaje povrće i moramo se organizovati kako bismo izgradili kapacitete za pakovanje, klasiranje, sortiranje, hlađenje i preradu povrća", rekao je Vidović.

Kukuljčani smatraju da bi jedan takav pogon mogao zadovoljiti potrebe povrtlara tri opštine, Srpca, Laktaša i Gradiške i da se zbog toga upravo organizuju u udruženje.

"Uskoro ćemo se organizovati u udruženje, kako bismo mogli konkretizovati našu namjeru. Imamo obećanu podršku načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića, očekujemo podršku i od ministrice Vidović. Kukulje su u srcu Lijevče polja, kroz naše selo prolaze saobraćajnice koje povezuju Srbac sa Laktašima i Srbac sa Gradiškom. Ovdje ima i dosta državnog poljoprivrednog zemljišta, a svi povrtlari su mladi ljudi, željni posla i prosperitata na svojim imanjima", rekao je Vidović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  RS Boris  Pašalić prijedlog kukuljskih povrtlara smatra opravdanim. Obećao je da će tražiti način da  se uz podršku Vlade RS obezbijedi distributivni centar koji će moći prihvatiti  povrtlarske proizvode većeg dijela Lijevče polja.

"Prostora za napredak povrtlarstva i sprovođenje ove ideje u život  svakako ima. Ovdje je veliki broj mladih povrtlara, među njima ima i stručnjaka,koji krupnim koracima u praksi sprovode nova tehnološka i naučna dostignuća", rekao je ministar Pašalić.

Ministri Pašalić i Vidović posjetili su i preduzeće "Perutnina Ptuj S", te poljoprivrednika Dragišu Kneževića iz Ilićana.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da je Vlada Srpske kreirala garantni program za pomoć privrednicima u obezbjeđivanju sredstava za likvidnost i nabavku novih tehnologija, koji je posebno značajan za sitne privrednike koji će moći da dođu do sredstava koja su im do sada bila nedostižna u bankama.

"Obavili smo razgovor sa bankama i one su to prihvatile. Sklopićemo ugovor sa bankama koje ponude najnižu kamatu, kao i sa mikrokreditnim organizacijama, od kojih veliki broj sitnih poljoprivrednih proizvođača uzima kredite",  rekla je Vidovićeva. 

Radna posjeta dvoje ministara ulila je optimizam među Srpčanima. Očekuje se da će veoma brzo uslijediti naredni koraci u realizaciji pitanja o kojima je danas raspravljano.

Boško Grgić