Princ Endru izgubio titulu i dužnosti zbog suđenja za seks sa maloljetnicom

Britanskom princu Endrju oduzete su vojne titule i dobrotvorne organizacije, objavila je u četvrtak Bakingemska palata, dan nakon što je sudija presudio da građanska tužba za seksualno zlostavljanje protiv kraljičinog sina može da se nastavi.

Endru takođe više neće koristiti titulu "Njegovo kraljevsko visočanstvo" u bilo kom zvaničnom svojstvu, rekao je kraljevski izvor u četvrtak.

- Uz kraljičino odobrenje i saglasnost, vojna veza i kraljevsko pokroviteljstvo vojvode od Jorka vraćeni su kraljici. Vojvoda od Jorka neće preuzimati nikakve javne dužnosti i brani će se u ovom slučaju kao privatni građanin - saopštila je palata.

Kraljevski izvor je takođe rekao da su - sve uloge vojvode vraćene kraljici sa trenutnim efektom na preraspodjelu drugim članovima kraljevske porodice. Radi jasnoće, oni se neće vratiti vojvodi od Jorka. -

U srijedu je njujorški sudija presudio protiv prijedloga Endruovog pravnog tima da se odbaci građanska tužba koju je protiv njega pokrenula Virdžinija Dufre, koja tvrdi da ju je podvodio pokojni osramoćeni finansijer Džefri Epstin i da je bila primorana da obavlja seksualne radnje sa princom u starijim godinama. Endru je energično demantovao te tvrdnje.

Optužbe protiv Endrua - zajedno sa njegovom vezom sa pokojnim osuđenim seksualnim prestupnikom Epstinom - već su narušile prinčev ugled. Ali izgledi za javno suđenje koje bi privuklo globalnu pažnju mogla bi da stavi Endrua – treće dijete (i navodno omiljenog sina) kraljice Elizabete Druge - u situaciju bez presedana za visokog člana britanske kraljevske porodice.

mondo.ba