Promovisan šesti i sedmi broj časopisa “Srđanov venac”

U Šamcu je promovisan šesti i sedmi broj časopisa “Srđanov venac”, u izdanju Zadužbine “Zdravko V. Gojković” iz Beograda, koji su štampani od po 1000 primjeraka.

Šesti i sedmi broj promovišu zajedno, jer prošle godine zbog korone nije bilo promocija.

Časopis nosi ime pjesnika Srđana Vajagića, rođenog u Beogradu, koji je živio u Šamcu i poginuo u otadžbinskom ratu kao pripadnik Vojske Republike Srpske 11. jula 1992. godine u Grebnicama kod Šamca.

Urednik “Srđanovog venca” Mirko Vajagić, otac poginulog Srđana, rekao je sinoć da se ideja o pokretanju časopisa rodila 2014. godine, te da promovisanje u Šamcu predstavlja veliki doprinos ideji promovisanja rodoljubive i ljubavne poezije mladih.

On je istakao da se svake godine javlja veliki broj mladih od 11 do 22 godine pišu pjesme, a očekuje da će od neke naredne godine ovaj časopis izdavati u Šamcu.

On je naglasio da ne smiju biti zaboravljeni oni koji su doprinijeli odbrani Republike Srpske.

Član redakcije Novak Tanasić napomenuo je da mlade treba vratiti poeziji i rodoljublju.

“Ovo je jedini časopis te vrste ljubavne poeije za mlade do 22 godine, Srđanove godine, a on je jedini pjesnik VRS koji je poginuo braneći otadžbinu. Ovo je jedinstvena prilika, a časopis je jedini u Republici Srpskoj, čak i u Srbiji ovakve vrste”, rekao je Tanasić.

Načelnica Odjeljenja za opštu upravu u opštini Šamac Lepa Trivić kaže da je zadovoljna prisustvom građana na promociji, te istakla da opštinska uprava ima opredjeljenje da podrži sve kulturne manifestacije koje se dešavaju na ovom području.

“Pored logističke podrške i u organizaciji same promocije mi smo pružili i finansijsku podršku koja je bila neizostavna i ove godine i koja će u narednom periodu biti prisutna za sve kulturne događaje na području ove lokalne zajedniice”, kaže Trivićeva.

Tagovi: