“Prosvjetina škola srpskog jezika” u Beču privedena kraju

Upravni odbor Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta” u Austriji odlučio je da najvažniji projekat “Prosvjetina škola srpskog jezika” bude priveden kraju za ovu školsku godinu zbog situacije u vezi sa virusom korona.

Na prvom sastanku Upravnog odbora od popuštanja mjera izolacije odlučeno je da se zbog zdravstvene situacije nastava u maju i junu neće održavati u predviđenom formatu.

- Čim se okolnosti poprave, doneće se odgovarajuće odluke, a Uprava žProsvjetež očekuje da je realno da će, kao i ranijih godina, nastava ponovo početi u septembru u novoj školskoj godini, saopštilo je Društvo “Prosvjeta” u Austriji.

Predsjednik Društva Srđan Mijalković rekao je da će, ako bude izvodljivo, pokušati da sa djecom i roditeljima organizuju barem malu proslavu povodom ove školske godine, ali da će odlučiti samo prema preporukama odgovornih institucija u Beču i Austriji.

- To važi i za naše ostale aktivnosti – programe žSusreti i razgovoriž, akcije žKluba mladih umetnikaž, planirane koncerte, književne susrete, izložbe i sve ono što smo planirali u okviru našeg rada na očuvanju i negovanju naše kulture, jezika i identiteta, koji će se, čim se steknu okolnosti, nastaviti nesmanjenim tempom, pojasnio je Mijalković.

On očekuje da se nastavi i rad na pozorišnoj predstavi koju je u okviru “Prosvjetinog” kluba mladih umjetnika pripremao “Bečki teatar mladih”, a da premijera bude na jesen.

Mijalković je napomenuo da je od početka krize izazvane virusom korona Odbor “Prosvjete” u Austriji bio odgovoran i oprezan, te blagovremeno obustavio i odgodio brojne projekte.