Šamac kreditom izbjegao finansijsku blokadu

Izgubljeni sudski spor mogao je opštinu Šamac da košta finansijske blokade, a kako bi to izbjegli zadužili su se za 2,9 miliona maraka.

Opština Šamac nedavno je zaključila ugovor sa Novom bankom o dugoročnom kreditu u iznosu od 1,5 miliona KM.

Ranije, u februaru, je zaključen ugovor i za drugi lot u iznosu od 1,4 miliona KM sa Komercijalnom bankom.

Tako je opština zadužena za 2,9 miliona na period od 12 godina, a kreditna sredstva se realizuju iz kreditne linije Investiciono – razvojne banke RS.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević kaže za CAPITAL da je opštini prijetila blokada zbog izgubljenog sudskog spora.

- U decembru prošle godine je stigla konačna presuda iz spora koji je započet prije mog mandata. „NBS grupa“ dobila je spor, a opština Šamac obavezana je da isplati dug u iznosu od 2,2 miliona KM. Zbog toga smo uzeli kredit kako ne bi došlo do blokade računa i kako bi to platili. Uz to smo se još dodatno zadužili 700.000 KM za kapitalne investicije, odnosno za pješačke staze, presvlačenje puta i sanacija doma kulture, istakao je Milićević.

Podsjećamo „NBS grupa“ je tužila Šamac zbog nadoknade novca uloženog u izgradnju bazena. Okružni privredni sud u Doboju dva puta je potvrdio presudu, a žalba Opštine Višem privrednom sudu je odbijena.

Milićević  je dodao da je 2016. godine, kada je izabran za načelnika opštine, zatekao dug od 12,6 miliona KM, što je bilo 19 odsto poreskih i neporeskih prihoda i preko zakonskog ograničenja od 18 odsto.

- Za tri godine potpuno sam restrukturirao dug i vratio značajan dio kredita i zaduženje sveo na 10 odsto u odnosu na prihode, odnosno oko dva miliona dugovanja sam vratio, naveo je Milićević.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan