Šamčani bi da se vrati stari sjaj “artercu” u centru grada

Na području Šamca u javnoj upotrebi je devet arteških i subarteških bunara. Voda za piće je zadovoljavajućeg kvaliteta, tvrde u komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija”, a Dom zdravlja redovno kontroliše njenu ispravnost.

Svako selo na području Šamca ima arteški i subarteški bunar (gdje se voda iz izvora izvlači uz pomoć ručne ili električne pumpe), ali većina nije u upotrebi zbog zagađenja izvorišta. U gradu i osam sela bunari su ispravni, a voda je, tvrde mještani, čak kvalitetnija i “mekša” od one iz gradskog vodovoda.

Bušotina u Šamcu duboka je oko 200 metara, a Šamčani vodu sa popularnog “arterca” piju od sredine prošlog vijeka.

Stariji Šamčani sjećaju se da je “arterac” nekada bio uređen i zaštićen, kako od nepovoljnih vremenskih uslova tako i od vandala. Od starog sjaja ostala je samo ručna pumpa, koju, rekli su nam stariji sugrađani u anketi, i danas rado koriste.

Nekako smo navikli na tu vodu, mada imamao kvalitetnu vodu i iz vodovoda, ipak volimo doći i na arterac, čini mi se da je to zdrava voda”, rekla je jedna starija Šamčanka, dok je nešto mlađi sugrađanin dodao da o kvalitetu vode govori i činjenica da ljudi dolaze i po hladnom vremenu da bi se snabdjeli, kako kaže, izvorskom vodom. Građani u našoj anketi saglasni su da arteški bunar treba zaštititi, ograditi i natkriti.

Od direktora komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Mihaila Đurđevića saznajemo da je grupa građana već pokrenula inicijativu za uređenje tog područja uz izgradnju savremenijeg subarteškog bunara.

Mi podržavamo tu inicijativu i ona je u skladu sa našim nastojanjem da sve arteške i subarteške bunare na području opštine Šamac zaštitimo, ogradimo i natkrijemo. Nažalost, šamački arterac nije na opštinskom zemljištu i mi ne možemo da donosimo odluku o tome da li će se tu nešto raditi ili ne, a ukoliko vlasnik zemljišta odluči da se radi mi ćemo to svakako podržati i pomoći”, rekao je Đurđević.

Đurđević podsjeća da su u protekle dvije, tri godine izgrađeni novi subarteški bunari u novim naseljima Lugovi i Novo Selo 2, kao i u povratničkoj mjesnoj zajednici Donji Hasić. Prošle godine je završeno uređenje arteškog bunara u Zasavici, a trenutno se radi na osposobljavanju bunara u Kruškovom Polju i Hrvatskoj Tišini.

Napominje da se hemijske i bakteriološke analize vode iz bunara u javnoj upotrebi vrše svaka tri mjeseca u higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja i da je voda za piće ispravna.

M. L.

Tagovi: