Satira na šamački način

Satirično pozorište „Ušće teatar“ ovih dana obilježava mali jubilej- tri godine uspješnog rada i na desetine odigranih predstava u Šamcu i susjednim gradovima.

Osnivač pozorišta, scenarista i reditelj Dušan Lojpur profesor je srpskog jezika i književnosti u šamačkoj srednjoj školi, a glumci su talentovani učenici te škole.

- U početku smo birali teme za predstave u svom okruženju, u školi, da bismo kasnije obrađivali i aktuelne, lokalne političko-društvene probleme, naravno na satiričan način - kaže Lojpur.

Za pozorišne predstave „Ušće teatra“ uvijek se traži karta više, a popularnost duguju istančanom humoru, komičnim situacijama i karakterističnom „posavskom“ dijalektu.

Radmila Marković, učenica četvrtog razreda farmaceutske škole, u pozorištu je od njegovog osnivanja.

- Volim scenu i pozorište, a način na koji radimo predstave je doživljaj sam po sebi. Dobro se zabavljamo, a na sceni nastojimo kroz komične situacije i dijaloge obraditi realne društvene probleme - kaže Markovićeva.

„Ušće teatar“ će ove godine biti učesnik „Zimske čarolije na ušću“ čiji je generalni pokrovitelj opština Šamac. Tim povodom, opštinsko rukovodstvo ugostilo je mlade glumce.

- Ponosan sam što mogu da upriličim prijem za grupu mladih i usješnih ljudi sa područja naše opštine okupljenih u pozorištu „Ušće teatar“.  Oni su istinski ambasadori naše opštine i želim da im se zahvalim na svemu što rade za podizanje kvaliteta kulturnog života - rekao je načelnik opštine Đorđe Milićević naglasivši da će lokalna uprava i ubuduće, u okviru svojih mogućnosti, podržavati rad kulturno- umjetničkih društava.

Predstava koju „Ušće teatar“ priprema za „Zimsku čaroliju na ušću“ nosi naziv „Pogubljen, zbunjen, pobunjen“.

M. L.