Školski odbor napustio sastanak Savjeta roditelja škole kod Doboja zbog napada na RS

Školski odbor dobojske Osnovne škole “Petar Kočić” u Sjenini Rijeci napustio je sinoć sastanak Savjeta roditelja te škole, koji je na dnevni red stavio tačku “Diskriminacija učenika škole i smjena direktora”.

Sastanak je napustila i direktorka Mevlida Dervišefendić, protiv koje je od strane bošnjačkih političara u Sarajevu pokrenuta kampanja nakon sankcionisanja učenice šestog razreda te škole, kojoj je zbog cjelodnevnog izostanka sa nastave 25.novembra izrečena kazna ukora razrednog starješine, a zatim smanjena ocjena iz vladanja.

Sastanak su bojkotovali i dio članova Savjera roditelja, kako i predstavnici mjesnih zajednica trebavskog područja sa većinskim srpskim stanovništvom. Oni su negodovali zbog istupa Mihneta Okića, delegata u Klubu Bošnjaka Veća naroda RS, koji je negodujući zbog kažnjavanja učenice izrekao konstataciju “Republika Srpska će možda nestati, a BiH neće i Dan državnosti je njen praznik”.

Ono što je izazvalo skandal i negodovanje je i pismo iz Kabineta minsitra za ljudska prava i izbjeglice Vijeća ministara BiH u kojem su upućene i prijetnje školskim vlastima dobojske škole.

“Na sramnom primjeru iz OŠ “Petar Kočić” očito je je kako je izricanjem kazne smanjenja vladanja učenicima koji su bili odsutni sa nastave na Dan državnosti BiH došlo do kršenja temeljnih principa vladavine prava koja podrazumjevaju obavezu poštivanja i usklađenosti nižih zakona i drugih propisa sa zakonima i propisima na višim nivoima vlasti. Umjesto poštivanja važećeg zakona o proglašenju 25.novembra Danom državnosti BiH, koriste se najrigidnije mjere kažnjavanja učenika koji poštuju i slave navedeni državni praznik, a što ne smije biti prešućeno, niti će ostati bez reakcije. Pružićemo svu potrebnu podršku povratnicima, čija djeca su žrtve diskriminacije u vidu pravne, stručne i svake druge vrste pomoći kako bi se suzbile ovakve i slične retogradne pojave u svakom dijelu BiH, bez izuzetka. Vas koji kršite zakone i ne poštujete državu u kojoj živite ćemo represivnim metodama prisiliti na to” – stoji, između ostalog, u pismu upućenog iz ministarstva Savjeta ministara BiH.

U svemu ovome ništa ne bi čudilo koliko činjenica da je pismo upućeno iz Kabineta ministra u ovom ministarstvu, a na njegovom čelu je srpski kadar, odnosno Miloš Lučić iz DNS. Istina, potpisnik je zamjenik ministra Dževad Mahmutović, koji je funkcioner SDA, čiji kadar je i Mihnet Okić. Ali, i pored toga začuđuje i nebudnost srpskih političara da do ove situacije u dobojskom naselju uopšte i dođe, te je za brigu njihova pasivnost i indolentnost.

POLITIKA

-Neprimjereno je da delegat u Vijeću naroda RS ima istup u kojem na takav način govori o RS, da kaže kako direktorka Dervišefendić provodi politiku svojih nalogodavaca u RS i da je postavljena da štiti interese Bošnjaka. Politici nije mjesto u školi i direktorku je nadležno ministartsvo RS imenovalo da radi po zakonu i utvrđenim pravilima - bile su riječi Biljane Sušić predsjednice Školskog odbora nakon kojih je napustila sastanak Savjeta roditelja i kaže da joj nije poznat ishod daljeneg toka.

Lj. ĐURIĆ