Srednjoškolac iz Šamca član Upravnog odbora ASUBiH

Osamnaestogodišnji Stevan Josipović učenik je četvrtog razreda Srednje škole “Nikola Tesla” u Šamcu već tri godine uspješno vodi projekte koji imaju za cilј edukovanje srednjoškolaca i omladine o važnosti neformalnog obrazovanja.

Stevan uspješno vodi organizaciju sa devet srednjoškolaca, kao član i mentor lokalnih timova Hercegovine, a od nedavno je i član Upravnog odbora Asocijacije srednjoškolaca u BiH (ASuBiH).

Josipović je na Generalnoj skupštini Asocijacije srednjoškolaca u BiH, održanoj u hotelu “Holivud Sarajevo”, odabran za člana Upravnog odbora organizacije.

“Sam princip rada ove organizacije zasniva se na 67 lokalnih timova u 67 zajednica u BiH. Srednjoškolci već 12 godina, realizuju aktivnosti i projekte u svrhu pobolјšanja svog statusa. Cijelu organizaciju, koja broji više od 1.600 članova vodi deset srednjoškolaca, a jedan od njih sam i ja”, navodi Josipović.

On se poslјednje tri godine rada zalagao za svoju lokalnu zajednicu kroz projekte koji su imali za cilј edukovati srednjoškolce i omladinu o važnosti neformalnog obrazovanja.

“Koordinisao sam mnogim projektima koji su dali motivaciju mladima da nastave da grade i šire aktivizam u svojim zajednicama. Trenutno vodim organizaciju sa devet drugih srednjoškolaca, kao član Upravnog odbora na funkciji mentor lokalnih timova Hercegovine”, naglašava Josipović.

“ASuBiH ne mijenja srednjoškolce, nego im pruža priliku da budu ono što jesu”, napominje Stevan.

ASuBiH je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja se kroz svoje aktivnosti i projekte zalaže za pobolјšanje statusa srednjoškolaca, s cilјem da se stvore bolјi uslovi obrazovanja i međusobno povežu srednjoškolci.