Srpska raskinula 22 ugovora o koncesiji

Republika Srpska je u prošloj godini raskinula 22 ugovora o koncesiji, među kojima je najviše ugovora za male hidroelektrane.

Ugovori su najčešće raskidani zbog neispunjavanja ili kršenja ugovornih obaveza od strane koncesionara ili zbog iscrpljenih finansijskih mogućnosti koncesionara za završetak koncesionog projekta.

Iz izvještaja Komisije za koncesije RS, koji će na narednoj sjednici razmatrati Narodna skupština RS, vidljivo je da se  ugovori za male HE često ne poštuju, a čak polovina ih je aneksirana.

„Oko 50 odsto koncesionih ugovora, zaključenih u svrhu izgradnje i korišćenja malih hidroelektrana od momenta zaključenja, pa do kraja prošle godine, pretrpjeli su izmjene u pogledu koncesione naknade, dužine trajanja faza izgradnje hidroenergetskih postrojenja, rokova izgradnje malih hidroelektrana, te ostale izmjene“, navodi se u izvještaju.

Isto tako, dodaju, veći broj koncesionih ugovora za izgradnju i korišćenje malih hidroelektrana je raskinut, bilo jednostrano od strane Vlade RS, bilo sporazumno jer je uočeno da nisu davali zadovoljavajuću realizaciju u prethodnim godinama, u odnosu na studije ekonomske opravdanasti i koncesione projekte.

Najveći broj koncesija iz pomenutih ugovora je dodjeljen u 2006.

„Od 73 aktivna projekata za izgradnju i korišćenje malih hidroelektrana do kraja 2020. u komercijalni rad je pušteno 29 malih HE, dok se u fazi izgradnje nalazi 11 objekata. Od 2004., kada je zaključen prvi koncesioni ugovor za male HE, pa do kraja prošle godine, ukupno su raskinuta 62 ugovora koja nisu opravdala svoje postojanje“, navode u Komisiji.

Istakli su da nadležna ministarstva i Komisija, treba da obrate pažnju na poštovanje procedura i uslova pri promjeni vlasničke strukture u koncesionom preduzeću, odnosno pri prenosu ugovora o koncesiji sa starog na novog koncesionara  kako bi se spriječile spekulativne radnje.

„Komisija ponovo ističe neophodnost sveobuhvatne analize realizacije ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje malih hidroelektrana, te raskidanja onih ugovora kod kojih koncesionari, bez opravdanog razloga, nisu realizovali bitne odredbe ugovora“, zaključuju u Komisiji.

CAPITAL

Tagovi: