Stambeno zbrinjavanje 14 šamačkih povratnika

U Šamcu je počela realizacija Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica, prema kojem će, na proljeće, četrnaest porodica hrvatskih povratnika useliti u obnovljene ili novoizgrađene kuće.

Marko Samardžić iz Novog Sela od rata živi u susjednoj Hrvatskoj, ali kaže, sanja dan kada će se vratiti u svoje rodno selo. Njegova porodična kuća u ratu je potpuno devastirana, te će biti srušena a na njenom mjestu podignuta nova.

- Drago mi je, jeste da smo dugo čekali, žao mi je što nije prije bilo, ali i sada nije kasno, neka nam naprave kuću da se imamo gdje vratiti - kaže Samardžić.

Početak realizacije Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, potprojekta BH4, ozvaničen je potpisivanjem ugovora sa 14 korisnika, prema kojem će sedam kuća biti obnovljeno, a sedam će biti izgrađeno po sistemu “ključ u ruke”.

- Ovaj projekat sprovodi se u 14 opština i vrijedan je preko 7 miliona maraka, a u okviru njega biće sanirano i izgrađeno 218 kuća, od čega 210 na području Republike Srpske - rekao je zamjenik direktora Republičkog sekreterijata za raseljena lica i migracije RS Dragan Jurčević.

On je napomenuo da se na ovom području rade tri lota u paketu, odnosno 33 kuće povratnika u opštinama Šamac, Vukosavlje i Brod ukupne vrijednosti milion i sto hiljada maraka.

Zamjenik načelnika opštine Šamac Ivo Blažanović rekao je da je, prema troškovniku, pojedinačna vrijednost sanacije kuća oko 30.000 maraka, a izgradnje i do 70.000 maraka.

- Ovo je za Šamac veoma važan projekat i opštinska uprava je od početka uključena u sve njegove faze - rekao je Blažanović i naglasio da je lokalna uprava, u skladu sa svojim nadležnostima, obezbjeditila neophodnu prateću dokumentaciju i svu potrebnu pomoć.

M. L.