Tegeltija u Vašingtonu: Najvažniji razgovor o aranžmanu s MMF-om

 Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je poslije sastanaka sa delegacijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Vašingtonu da je za BiH najvažniji razgovor o aranžmanu sa MMF-om koga već nekoliko godina nema, dok saradnja sa Svjetskom bankom ide dobro.

- Ono što je nama iz BiH najvažnije bilo jeste razgovor o aranžmanu s MMF-om koga već nekoliko godina nemamo i da pokušamo da iznađemo osnove za razgovore kako bi imali novi aranžman - rekao je Srni Tegeltija.

U uslovima globalne krize, pojasnio je, dolazi do rasta kamata, cijena na svjetskom tržištu kapitala rastu tako da je novac, koji može da ponudi MMF, mnogo povoljniji i za BiH, koji će sasvim sigurno biti potreban za finansiranje projekata.

On je naveo da su procjene da će 2022. godina biti godina koja će imati negativne trendove na sve ekonomije u svijetu kao posljedica cijene energenata i cijene hrane s očekivanjem da bi se krajem godine ponovo moglo razgovarati o oporavku i svjetske privrede, ali i pojediničano privreda.

Za saradanju sa Svjetskom bankom, Tegeltija je rekao da ide dobro kroz sve projekte koje BiH realizuje i koje to planira u ovoj godini.

- Veliki broj projekata veoma uspješno se realizuje - istakao je Tegeltija i dodao da je najviše insistirao o važnosti ulaganja u projekte energetike i javne infrastrukture.

Tegeltija je izjavio da su sastanaci u MMF-u i Svjetskoj banci bili veoma zanimljivi sa stanovišta razgovora o globalnoj krizi koja je izazvana rastom cijena energenata i cijena hrane, a kao posljedica toga je inflacija u svim zemljama svijeta.

Predsjedavajući Savjeta ministara, koji boravi u višednevnoj posjeti SAD, danas je u Vašingtonu razgovarao sa zamjenikom generalnog direktora MMF-a Bo Lijem, a na radnom ručku i sa izvršnim direktorom i članom Upravnog odbora Svjetske banke Koenom Davidse i članom Upravnog odbora MMF-a Paulom Hilberom.

nezavisne.com