Tešići uzgoje 600 prasića godišnje, da je cijena bolja, bilo bi ih i više

Porodica Tešić iz Obudovca kod Šamca posjeduje farmu rasplodnih krmača i svinja. Prasiće prodaju kada dostignu 25 do 30 kilograma, a godišnje tržištu ponude oko 600 komada.

Posao, kažu, nije nimalo lak, treba dosta ulaganja, a rezultati su vidljivi nakog višegodišnjeg rada.

-Imamo 30 prasilja i nekoliko smo ostavili za priplodne kezmice, a ostalo su prasići. Počeli smo od jedne krmače, a prije dvije godine smo izgradili farmu - kaže Dragan Tešić.

U svinjogojstvu situacija nije sjajna, priznaje Tešić, bude boljih i lošijih godina.

MojŠamac.info, Dragan Tešić sa suprugom

- Najveći je problem što nema zagarantovanog otkupa niti zaštićene cijene. Ljetos sam morao stotinu prasića prodati po 2,60 KM, a to mi nije dovoljno ni da pokrijem troškove hrane za njih - kaže Tešić.

Da bi osigurao zdravu hranu za svinje, Tešić obrađuje 12 hektara oranica. Registrovao je poljoprivredno gazdinstvo, te ostvaruje i republičke i opštinske podsticaje. Organizovan otkup i zaštićena cijena žive stoke, kaže, bili bi najbolji podsticaji i podrška ovoj vrsti proizvodnje.

- Najgori period je ljeto, juni, juli, tada cijena bude izuzetno niska. Da postoji neka zagarantovana cijena otkupa i da ona bude minimalno četiri marke, moglo bi se pozitivno poslovati - kaže Tešić.

Razmišlja Tešić i o proširenju proizvodnje i izgardnji još jedne farme u kojoj bi bile smještene samo krmače - prasilje. Realizacija tog poduhvata zavisi od toga da li će sin sa porodicom ostati ovdje, ili će kao i mnogi mladi ljudi otići u potragu za boljim životom u neku zemlju Zapadne Evrope.

M. L.