Tradicionalni marš “stazom egzodusa” u petak

Ovog petka, 10. septembra, u ranu zoru ponovo će na marš sa vrha Ozrena od Tumara, opština Lukavac (FBiH) do Vozuće, takođe u federalnoj opštini Zavidovići krenuti poštovaoci žrtava, branilaca ozrensko-vozućkog područja, čiji su stanovnici 10. septembra 1995. godine doživjeli kompletan egzodus sa svojih vjekovnih ognjišta.

Nisu odoljeli napadu združenih formacija ABiH Drugog tuzlanskog i Trećeg zeničkog korpusa, u čijem sastavu je bila i zloglasna jedinica mudžahedina „El mudžahid“ i taj dan se obilježava kao pad Vozuće, naselja dolinom rijeke Krivaje u zavidovićkoj i naselja južnog dijela Ozrena u predratnim opštinama Banovići, Lukavac i manjeg dijela Gračanice.

Manje od hiljadu branilaca tih područja nisu odoljeli armandi od 23.000 takozvane Armije BiH, koji su u tom pohodu spalili i uništili 30 srpskih sela, protjerali 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova. U tim septembarskim danima poslednje godine rata u BiH mučki je ubijeno 459 srpskih boraca i civila, a za njih 129 se još traga i vode se kao nestali.

Obilježavanje 26 godina od tih događaja u 14. po redu manifestaciji u maršu imaće manje učesnika nego prethodnih godina zbog poštivanja mjera ograničenje usljed pandemije. Ali, u koloni će se prema najavama iz Zavičajnog udruženja Zavidovićina u Doboju, koje je organizator, ipak naći predstavnici brigada VRS, koje su branili šire dobojsko područje i učestvovali u stvaranju Republike Srpske.

-U koloni će biti borci brigada VRS iz Banja Luke, Doboja, Petrova, Prnjavora, Laktaša, Srpca, Modriče, Dervente, Vukosavlja i još nekih opština, koje su tri i po godine rata bili na linijama odbrane. Takođe i njihovi naslednici, članovi porodica i drugi poštovaoci časne borbe srpskog naroda sa ovog područja – kaže predsjednik ZUZ i poslednji komandant Četvrte ozrenske brigade VRS iz Vozuće Zoran Blagojević.

Za marš su se prijavili i Ozren Petković i Boro Rakić, načelnici opština Petrovo i Vukosavlje, koje uz Doboj i druge lokalne zajednice iz regije pružaju i materijalnu pomoć u organizovanju manifestacije. Pokrovitelj manifestacije je kao i prethodnih godina i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Start marša je u naselju Tumare u opštini Lukavac (FBiH) kod pravoslavne crkve. Do Vozuće u opštini Zavidovići učesnici će proći brojna srpska naselja, u kojima su kuće do temelja popaljene i srušene.

Ove godine, zbog pandemije, kao i prošle će izostati tradicionalna Akademija, koja se organizovala u sklopu manifestacije “Stazom egzodusa”. Umesto nje će porodicama poginulih i nestalih u evidenciji Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Doboj biti dodjeljena simbolična jednokratna novlana pomoć, koja će biti isplaćena iz gradskog budžeta.

Ljubinko ĐURIĆ

Tagovi: