Tužilaštva slijepa za negativne revizorske izvještaje

Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Banjoj Luci predstavili nalaze analizu revizorskih izvještaja jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj. U periodu od 2010. do 2019. godine obavljena su 239 revizija finansijskih izvještaja, a svega tri odsto tih izvještaja čine ona sa pozitivnim mišljenjem.

Iako revizorski izvještaji ukazuju na niz nepravilnosti u pojedinim lokalnim jedinicama ponovno su izabrani načelnici čije opštine kontinuirano dobijaju negativna revizorska mišljenja ili mišljenja sa rezervom.

„Glavna služba za reviziju je u svakoj posmatranoj godini radila revizije finansijskih izvještaja jedinica lokalnih samouprava. Lokalne zajednice su u ovom periodu najviše puta dobile 'mišljenje s rezervom' - 98 puta. Barem jedno 'negativno mišljenje' opštine su dobile 32 puta, dok su oba 'pozitivna mišljenja' data pet puta“, stoji u analizi CCI.

Dva uzastopna negativna mišljenja za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonom dobili su Gacko (Milan Radmilović - SDS), Istočni Stari Grad (Bojo Gašanović - SDS), Kostajnica (Drago Bundalo - SDS), Oštra Luka (Dragan Stanar - DNS), Ribnik (Radenko Banjac - SP i Goran Savić - SNSD), Trnovo (Goran Vujičić - SNSD i Nenad Mišović - SDS) i Ugljevik (Vasilije Perić - SDS).

U posljednjem revizorskom izvještaju negativna mišljenja su dobili Zvornik, Bileća, Kozarska Dubica, Krupa na Uni, Kupres, Novo Goražde, Pale i Srebrenica. Najmanje preporuka u dva revizorska izvještaja Glavna služba za reviziju je dala Han Pijesku - devet. S druge strane, Banja Luka je kroz izvještaj za 2012. i 2016. godinu dobila 48 preporuka.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je od 2013. do 2019. godine primilo osam revizorskih izvještaja u vezi jedinica lokalne samouprave. U slučaju Opštine Ribnik donesena je odluka o nesprovođenju istrage. Predmet za Oštru Luku je 29. maja 2017. godine proslijeđen u OJT Prijedor. Predmet za Opštinu Kupres se nalazi u radu.

Za Gradišku, Šipovo, Kostajnicu i Kneževo donesena je naredba o nesprovođenju istrage.

Okružno javno tužilaštvo Bijeljina je donijelo naredbu o nesprovođenju istrage po revizorskim izvještajima za Lopare, Zvornik, Ugljevik i dva puta za Bratunac.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor je navelo da u još nisu donesene tužilačke odluke u predmetima koji se odnose na opštine Kozarska Dubica, Oštra Luka i Krupa na Uni. Sve navedene opštine su u posljednjim revizorskim izvještajima dobile negativno mišljenje od Glavne službe za reviziju.

Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo je u periodu od 2010. do 2020. godina otvorilo sedam predmeta po negativnim revizorskim izvještajima. Šest predmeta se odnosilo na jedinice lokalne samouprave. Od ovog broja za pet predmeta je donesena naredba o nesprovođenju istrage. Za dva predmeta je bilo naređeno provođenje istrage, da bi nakon određenog vremena bila donesena naredba o obustavi istrage. Ni za jedan od sedam predmeta istrage nije podignuta optužnica. U pitanju su opštine Vlasenica, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Pale i Istočni Stari Grad.

G. Dakić