U Šamcu obilježen dan Druge posavske brigade (FOTO)

Parastosom za poginule borce Vojske Republike Srpske i polaganjem vijenaca na centralno-spomen obilježje, u Šamcu je obilježena 28. godišnjica osnivanja Druge posavske brigade. Ova brigada branila je teritoriju od Brčkog do Modriče, i sa krajiškim brigadama oslobodila i branila Koridor života.

Kroz brigadu je tokom rata prošlo 7.000 boraca, poginulo 494, ranjeno 1226.

Vlado Dragojlović iz Novog Grada kod Odžaka pridružio se brigadi nakon oslobađanja iz logora i do kraja rata bio komandir jedinice formirane od bivših logoraša.

- Ja sam razmijenjen 14.12.1992. godine i nakon nekih 15-ak dana sam se priključio Drugoj posavskoj brigadi u kojoj su već bili moji sapatnici koji su došli prije mene. Kasnije su dolazili i drugi, nakon što su razmijenjeni, tako da je jedinica pun kapacitet doživjela 1993. godine kada je imala 157 vojnih obveznika, kaže Dragojlović.

Osnivanje Druge posavske brigade ujedinilo je srpski narod u Posavini u odbrani od agresorske vojske Hrvatske i snaga bosanske hrvatsko- muslimanske koalicije koje su do tada okupirale veći dio Posavine. Herojstvo srpskih boraca i žrtve pale u borbi za slobodu nikada ne smiju biti zaboravljeni, poručeno je iz Šamca.

- Brigada je dala ogroman doprinos za stvaranje Republike Srpske i ovog prostora ovdje koji je kasnije nazvan koridor, sa kojim se mi nikada nismo složili jer smatramo da je to naša srpska zemlja, a ne koridor, rekao je Radovan Zoranović, predsjednik opštinske Boračke organizacije.

On je napomenuo da se Dan brigade ove godine obilježava drugačije nego do sada, zbog epidemije virusa korona, te da je obilježavanje ovog istorijskog datuma izostalo samo dva puta, 1995. zbog borbenih dejstava i 2014. godine zbog poplava.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da se na Dan brigade prisjećamo svih boraca koji su živote dali za slobodu Posavine i Republike Srpske, ali da moramo misliti i na njihove porodice, kao i na ratne- vojne invalide i demobilisane borce.

- Opštinska uprava iz godine u godinu je povećavala finansijska sredstva za pomoć borcima i ratnim-vojnim invalidima od prve do četvrte kategorije, a brine i o porodicama i djeci poginulih boraca, što ćemo, kroz saradnju sa opštinskom Boračkom organizacijom, nastaviti i ubuduće, rekao je Milićević.

On je napomenuo da će do kraja ove i tokom naredne godine biti renovirana sva centralna spomen-obilježja, a opština pomaže i izgradnju spomen-kapele u Škariću.

Dan brigade je zbog epidemije virusa korona obilježen parastosom i polaganjem vijenaca, a sredstva namijenjena za proslavu usmjerena su na kupovinu 41-og prehrambeno-higijenskog paketa za materijalno ugrožene i bolesne demobilisane borce.

M. L.