UEFA uvodi promjene: Nacionalni timovi bi mogli igrati više utakmica

Izvršni odbor UEFA-e u srijedu će raspravljati o smanjenju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će od 2026. godine činiti 48 ekipa, te o proširenju Lige nacija s još dvije utakmice i doigravanjem.

Izvršni odbor UEFA-e sastaje se u srijedu u Nionu, a najvažnija tema sastanka i prva tačka dnevnog reda biće nova šema takmičenja nacionalnih selekcija od 2024.

Španski As piše da su na stolu dvije vrlo važne reforme koje će utjecati na raspored nacionalnih selekcija. Prva će doći u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje će od 2026. imati 48 učesnika, od toga 16 evropskih reprezentacija umjesto dosadašnjih 12.

Postoje dvije mogućnosti koje će Izvršni odbor razmatrati. Moguće je modifikovanje kvalifikacione faze koja je u nekim slučajevima postala vrlo zamorna i dosadna jer se prečesto sudaraju po kvaliteti neravnopravnih timova.

Najizglednija alternativna mogućnost je da se kreira 12 grupa od četiri ili pet reprezentacija te da se prvih 12 ekipa direktno. Ostala četiri mjesta popunila bi se nakon doigravanja.

To nije jedina opcija koja se razmatra, ali intencija je da se smanji broj utakmica.
Pokazalo se da je interes pada za utakmice u kasnijoj fazi kvalifikacija, kada su velike reprezentacije obično već osigurale plasman na glavni turnir. Druga velika novost dogodiće se u Ligi nacija. Novi kalendar će sadržavati još dvije utakmice za natjecanja kojem raste popularnost.

Umjesto da se prvoplasirane reprezentacije izravno kvalificiraju na Fajnal Foru, kao što je trenutačno slučaj, nakon grupne faze igralo bi se doigravanje. Pobjednici u doigravanja izboriće pravo nastupa na Fajnl Foru. Okršaji najboljih reprezentacija najatraktivniji su za publiku i toga je UEFA više nego svjesna.

glassrpske.com

Tagovi: