Vlada RS podržava razvoj šamačke privrede

Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta, nova zapošljavanja i povećanje plata radnicima - prioriteti su opštine Šamac, koji imaju podršku Vlade RS, zaključak je sastanka ministra privrede i preduzetništva Vjekoslava Petričevića sa rukovodstvom opštine.

Ministar je najavio da je u republičkom budžetu za narednu godinu planirano 20 miliona maraka za podsticaje razvoju privrede Srpske.

Pokretači privrednog razvoja Šamca su drvno-prerađivačka i metalska industrija, sa izuzetnim potencijalima u prerađivačkoj industriji voća i povrća, rekao je načelnik opštine Đorđe Milićević i naglasio da je opštinski menadžment u protekle tri godine realizovao paket mjera sa olakšicama za otvaranje novih firmi, a u budžetu svake godine obezbjeđuje podsticajna sredstva za nova zapošljavanja i modernizaciju proizvodnje.

- Ono što ministarstvo radi, jeste da u idućoj godini obezbijedi značajnija sredstva, 20 milona maraka koji bi bili usmjereni za razvoj privrede, nabavku novih tehnologija, novih mašina, unapređenje procesa proizvodnje, kao i ulaganje u proširenje postojećih objekata i djelatnosti privrednih subjekata - rekao je ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević.

- Očekujemo da ubuduće Vlada RS izdvoji jedan značajniji dio sredstava kojima bi nadomjestili naš paket mjera, smatram da je Šamac posebno interesantan investitorima sa aspekta spremnosti lokalnog menadžmenta da odgovori zahtjevima potencijalnih investitora, ali i zbog geografskog položaja - rekao je načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević.

Delegacija ministarstva privrede i preduzetništva posjetila je i dva šamačka preduzeća, “Metal Holand” i “ID- plast” u Gajevima.

Tehnički direktor “Metal Holanda” Saša Tanasić rekao je da ova fabrika metalskih konstrukcija proizvode izvozi na tržište Zapadne Evrope. Jedno je od preduzeća koje ima stalnu potrebu za angažovanjem radnika metalske struke, varilaca i bravara.

- Imamo 36 zaposlenih radnika i osam učenika koji obavljaju praksu kod nas. U firmi smo ustanovili praksu da te učenike zaposlimo kod nas po završetku škole - rekao je Tanasić istakavši da su prošle godine na taj način zaposlili pet novih radnika.

M. L.