Vlada RS poslije dvije decenije nezakonite eksploatacije dodjeljuje koncesiju

Vlada Republike Srpske danas je usvojila Prijedlog odluke o pokretanju postupka dodjele koncesije za eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na lokalitetu Crna dolina kod Prijedora na kojem firma „Nemetali“ više od dvije decenije nezakonito vrši eksploataciju.

Posebno interesatno je da je tačno danas istekao rok do koga je firma „Nemetali“ po nalogu rudarske inspekcije bila obavezna da obezbijedi ugovor o koncesiji.

Podsjećamo, CAPITAL je krajem prošlog mjeseca objavio da je republički rudarski inspektor 24. avgusta ove godine izvršio vanrednu inspekcijsku kontrolu u firmi “Nemetali” i naredio da u roku od 90 dana obezbijedi ugovor o koncesiji za eksploataciju na ležištu Crna dolina.

Pored toga, naš portal je otkrio da ta firma bez licence i bez ugovora o koncesiji godinama vrši eksploataciju gline. Tek nakon našeg pisanja, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić umjesto kazne, toj firmi je izdao licencu za izvođenje rudarskih radova, a danas je napravljen i prvi korak ka dodjeli koncesije za eksploataciju gline u Crnoj dolini.

Isto tako, Rješenje o ispunjenju uslova za izdavanje licence firmi “Nemetali” Đokić je donio 27. oktobra, odnosno šest dana nakon što je CAPITAL Ministarstvu energetike i rudarstva uputio pitanja na osnovu čega se vrši eksploatacija gline u Crnoj dolini.

Većinski vlasnik “Nemetala” je češki državljanin Adam Vitarigov. On je istovremeno i većinski vlasnik firme „Bentoprodukt“ iz Šipova koja je nedavno krenula u preuzimanje „Nemetala“.

capital.ba