Vodič kroz budžet Srpske: Informacije o prikupljanju poreza dostupne građanima

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je danas da je izrađena brošura “Građanski vodič kroz budžet Republike Srpske za 2023. godinu” čiji je cilj upoznavanje građana o zakonskim i finansijskim okvirima za usvajanje budžeta, procedurama za donošenje i strukturom ovog dokumenta, uključujući način prikupljanja budžetskih sredstava, kao i njihovu raspodjelu, a koja se može preuzeti na portalu Vlade Republike Srpske.

Ministar finansija Srpske Zora Vidović izjavila je da se najveći dio budžetskih sredstava prikuplja naplatom poreza, te je obaveza Ministarstva finansija da građanima na jednostavan i razumljiv način pruži informacije o prikupljanju i trošnji tog novca, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na taj način ćemo dati doprinos razumijevanju procesa upravljanja javnim finansijama i njegovom unapređenju - poručila je Vidovićeva.

Prilikom izrade budžeta Republike Srpske, čiji okvir za ovu godinu iznosi 5,4 milijarde KM, težilo se pravičnoj raspodjeli budžetskih sredstava u skladu sa trenutnim ekonomskim kretanjima, uz istovremeno održanje stabilnosti javnih finansija Republike Srpske, dodaje se u saopštenju.

Najznačajniji izdaci, obrazloženi detaljno u “Građanskom vodiču kroz budžet Republike Srpske za 2023. godinu”, usmjereni su na podršku stanovništvu i podsticajne mjere privredi i poljoprivredi.

banjaluka.net