Za dva mjeseca u Srpskoj osnovano 207 preduzeća

U Republici Srpskoj je u prva dva mjeseca ove godine novoosnovano 207 preduzeća, rekao je Vladimir Blagojević, rukovodilac službe prodaje u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

On je istakao da je to za 49 više novoosnovanih preduzeća u odnosu na isti period prošle godine. Dodao je da je ukupan broj stranih ulagača za dva mjeseca ove godine bilo 38.

- Otvoreno je 35 poslovnih subjekata, a najviše ih je iz Srbije 16, Slovenije 13, Kine tri i tako dalje - naveo je Blagojević.

Sa druge strane, u istom periodu ove godine ugašeno je 45 poslovnih subjekata, što je za 11 manje nego u dva mjeseca prošle godine.

- U toku ove godine pokrenuto je 19 stečajnih postupaka, što je za šest više nego prethodne godine, dok je ove bilo četiri likvidacije preduzeća, a u istom periodu prošle godine, takođe četiri - dodao je Blagojević.

Kazao je da je najviše novoosnovanih poslovnih subjekata u Banjaluci, 94, pa slijedi Bijeljina sa 22. 

Goran Bobar, direktor APIF-a, istakao je da su preduzeća u Srpskoj predala 19.461 finansijski izvještaj na vrijeme.

- Oni koji na vrijeme ne predaju finansijski izvještaj platiće 50 odsto više u odnosu na cijenu. Prošle godine je u ovom periodu 19.625 preduzeća predalo finansijski izvještaj, pa vidimo da je sličan broj. Nadamo se da će u martu biti veći broj predatih finansijskih izvještaja - istakao je Bobar.

nezavisne.com

Tagovi: