Zimske muke: Tovljenik košta kao nekada automobil

Za ovogodišnji novembar se ne može reći da je mjesec svinjokolja. Za razliku od minulih godina tek po negdje se vide svinjske polutke i osjeti miris čvaraka i vrele masti. I ne čudi, jer su tovljenici ove jeseni dostigli cijenu od pet i više maraka za kilogram žive vage.

Milan Vujatović iz gradiškog naselja Kruškik zajedno sa komšijama i rodbinom obrađuje meso od tovljenika koji je prije klanja težio okruglih 200 kilograma.

- Da sam ga sad kupovao trebao sam izdvojiti čak hiljadu maraka, što je više od moje i suprugine penzije zajedno. Ne bismo ga mogli kupiti. Mi svake godine s proljeća kupimo prase, hranimo ga žitaricama i ostacima hrane iz kuhinje i to je za nas najbolje i jedino moguće rješenje. Za te pare sam nekada mogao kupiti polovnog „kadeta“ - rekao je Vujatović.

Složne ruke u Milanovom dvorištu pripremaju krvavicu, kobacicu, sijeku masnoću za čvarke i mast i formiraju komade mesa za sušenje.

- Sedam dana ćemo meso držati usoljeno u suhom pajcu, a onda na dimljenje. Tako radimo godinama i suvina bude najbolja. Ni preslana, ni neslana, nego baš po mjeri. Tako rade u mom rodnom kraju, u Foči - rekla je Milanova supruga Stojanka, novopečena penzionerka.

Milan Vujatović kaže da je danas dan i radni i paradni. Dok on istopi mast ekipa će završiti kobasice, krvavice, samljeti meso za sarmu i zimu i usoliti glavninu mesa. A onda slijedi gozba.

- Onda dolaze komšije na ručak. Probaćemo sve što smo napravili i naravno sve uz dobro piće. Uz mesne delikatese nudimo dvije vrste rakije, šljivovicu i klekovaču, imamo i francuski konjak, crno i bijelo vino, pivo i pet vrsta domaćih sokova. Ja i baba Stojanka smo cijelo ljeto i jesen sakupljali plodove po rodnoj Jablanici na Prosari i ostava je puna - priznaje Vujatović.

Idu novogodišnji i božićni praznici i slave. Treba pripremiti pečenicu. Prasad za pečenje već su dostigli nevjerovatnih osam maraka po kilogramu žive vage. Farmeri najavljuju poskupljenja i do deset maraka. Milan sve radi smišljeno i ima odgovori na najavljenu zamku koju spremaju svinjogojci.

- Sredinom naredne sedmice ja i baba Stojanka idemo u Donje Karajzovce kod prijatelja Rade Šmitrana. Tako radimo svake godine. Kupićemo malo prase i hraniti ga mjesec dana za Božić. A nakon januara opet idemo  u kupovinu. Ponovo ćemo krenuti od praseta, da bismo za desetak mjeseci imali svinju od 200 kilograma, kao ove godine - objašnjava proces kupovine i uzgoja svinje Milan Vujatović.

Prednost mu je, za razliku od mnogih drugih u gradu, što može i ima gdje hraniti svinju od praseta do tovljenika. Većina onih koji su ove godine odustali od svinjokolja primorani su da povremeno odu u mesnicu i kupuju uglavnom kilogram – dva mesnih prerađevina. Sve je dobro, samo još da dodatno ne poskupe i paštete naresci i kobasice sumjnjivog kvaliteta.

B. Grgić

Tagovi: